NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Les Olympiades (Jacques Audiard, FR 2021)

Les Olympiades

Bekijk trailer

Jacques Audiard / FR, 2021 / 105 min.

Aan de basis van Les Olympiades lag de graphic novel Killing and Dying van de Amerikaan Adrian Tomine. Maar onder regie van Jacques Audiard en met scriptbijdragen van Céline Sciamma, is dit speelse portret van een stel jonge Parijzenaars die hun leven richting proberen te geven honderd procent Frans.

poster Les Olympiades (Jacques Audiard, FR 2021)
Het 13de arrondissement is met zijn hoogbouw uit de jaren zeventig niet het meest romantische stadsdeel van Parijs. Eerder de kille banlieu van La haine dan het knusse Montmartre van Amélie. Hoewel in Les Olympiades de relatieperikelen van drie dertigers centraal staan, hunkeren de vrouwen niet naar de prins op het witte paard en heeft de man het te druk om zijn Assepoester te vinden. Emilie, Camille en Nora zijn alle drie zoekende, maar niet per se naar de grote liefde. Webcam-contact met een pornoactrice volstaat soms ook.

De zwart-witfotografie versterkt het beeld van een moderne metropool waar je je tegelijk thuis en verloren kunt voelen. Emilie, Camille en Nora gaan er hun onzekerheid te lijf met snelle seks en aftastende gesprekken. De 69-jarige Jacques Audiard portretteert een jongere generatie alsof hij er zelf deel van uitmaakt. "Het voelde aan als een debuutfilm", verklaarde de maker enthousiast.

Voorfilm

Voorafgaand aan Les Olympiades ziet u de korte film La Balayeuse (4') van Janica Draisma uit 1992. Deze korte geanimeerde dansfilm is het eerste deel uit een serie over de straatveegster Bala, en speelt zich af in Parijs waar Bala een spin, een straatveger en een groene danseres ontmoet.

Details

Regisseur

Jacques Audiard

Productiejaar

2021

Productieland(en)

FR

Originele titel

Les Olympiades

Lengte

105 min.

Taal

Frans, Mandarijn

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still uit Les Olympiades (Jacques Audiard, FR 2021)
still uit Les Olympiades (Jacques Audiard, FR 2021)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.