NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Les rendez-vous d'Anna (Chantal Akerman, FR/BE/DE 1977)

Les rendez-vous d'Anna

Chantal Akerman / FR, BE, DE, 1978 / 127 min.

Een nomadische filmmaker reist door Europa om haar nieuwe film te promoten. Een van Akermans beste films, over verlangen, eenzaamheid, ontheemding, seksuele identiteit, moeder-dochterrelaties en het terugkerende spook van de oorlog.

Poster les rendez vous danna eye filmmuseum
Aurore Clément is een nomadische filmmaker (en Akermans alter ego) die door Europa reist voor een promotietour rond haar nieuwe film. Ze heeft een reeks gespannen ontmoetingen met onder anderen een mogelijke minnaar, de moeder van haar ex-verloofde, haar huidige minnaar, haar eigen moeder (Lea Massari, de verdwijnende Anna uit L'avventura van Antonioni).

Zo wordt Anna het middelpunt van een groep verloren zielen, waarbij ze zonder het door te hebben in een diepe existentiële misère raakt die als een virus op anderen overspringt.

Zoals vaak maakt Akerman gebruik van statische, symmetrische composities en vloeiende tracking-shots. De stilering van haar introspectieve reisverslag is verwant aan Bresson en Dreyer, met precieze, schijnbaar rustige beelden die de emoties juist verhogen en de mentale toestand van haar personages fysiek zichtbaar maken.

Les rendez-vous d'Anna is een film over verlangen, eenzaamheid, ontheemding, seksuele identiteit, moeder-dochterrelaties en het terugkerende spook van de oorlog - de opeenvolging van treinen en treinstations roepen de gedwongen migraties op voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Les rendez-vous d'Anna is 'een van de geweldigste films over eenzaamheid' (Gus Edgar-Chan, Little White Lies). 'De elegante, vreemde schoonheid van Les rendez-vous d'Anna komt voort uit de weigering om in algemene of politieke hokjes te passen; net als de rondtrekkende hoofdrolspeler is de film ontheemd en zoekt hij zijn weg' (Michael Koresky).

Digitaal gerestaureerde kopie van de Cinémathèque Royale de Belgique.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Chantal Akerman

Productiejaar

1978

Productieland(en)

FR, BE, DE

Originele titel

Les rendez-vous d'Anna

Lengte

127 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Drie klassiekers per week, geselecteerd door de programmeurs van Eye, vertoond op het grote doek, indien mogelijk op 35mm.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still uit Les rendez-vous d'Anna (Chantal Akerman, FR/BE/DE 1977)
still uit Les rendez-vous d'Anna (Chantal Akerman, FR/BE/DE 1977)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.