Skip to content
NLEN
Les silences du palais eye filmmuseum3

Les silences du palais

Moufida Tlatli / FR, TN, 1994 / 120 min.

De ongelukkige Alia keert terug naar het adellijk paleis waar zij als dochter van een dienstbode is opgegroeid. Rondlopend door het paleis komen herinneringen terug. Excellent drama, grotendeels gesitueerd aan de vooravond van de nationalistische omwenteling van Tunesië in 1956. Regisseur Moufida Tlatli maakt deel uit van een nieuwe generatie Arabische vrouwelijke filmregisseurs.

Poster les silences du palais eye filmmuseum

De Tunesische Moufida Tlatli was de eerste Arabische vrouw die in 1994 met Les silences du palais een lange speelfilm maakte die internationale bekendheid kreeg. Haar kalm vertelde raamvertelling richt het vizier op de ongelukkige Alia, die de dood verneemt van prins Sid”Ali, en zo opnieuw met haar verleden wordt geconfronteerd. Ze keert terug naar het paleis waar ze haar kinderjaren doorbracht. Haar moeder was ten paleize de dienstmeid die ook seksuele gunsten moest verlenen. Dat was een soort veredelde slavernij, maar haar moeder wist haar waardigheid te bewaren. Ze vreest de dag dat haar dochter hetzelfde werk zal moeten gaan doen. Wie haar vader was weet Alia niet, maar ze vermoedt dat dit wel eens prins Sid”Ali zou kunnen zijn. Aan de vooravond van de nationalistische omwenteling van 1956 zag hij zijn imperium instorten, waardoor Alia zou kunnen ontsnappen aan haar lot en haar roeping als zangeres zou kunnen volgen.

De emotionele en gelaagde vertelling is een aanklacht tegen de achtergestelde positie van vrouwen in Tunesië. Tlatli won met de film de prijs voor beste debuut in Cannes in 1994. Na de recentelijke Tunesische revolutie was ze korte tijd minister van Cultuur.

Actrice Hend Sabry zal op 7 juni aanwezig zijn bij de filmvertoning.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violenceScenes from this movie may cause fear

Regisseur

Moufida Tlatli

Productiejaar

1994

Productieland(en)

FR, TN

Originele titel

Samt el koussour

Lengte

120 min.

Taal

Arabisch, Frans

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Women Make Film

Vorig jaar presenteerde Eye het filmprogramma Women Make Film, een alternatieve versie van de filmgeschiedenis met vrouwen in de hoofdrol. Vrouwen speelden vanaf de begintijd van de cinema een belangrijke rol. Ze stonden achter de camera, regisseerden en waren soms ook producent.

Lees meer
campagnebeeld Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema (Mark Cousins, GB 2019)
Les silences du palais eye filmmuseum2
Les silences du palais eye filmmuseum4
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.