Skip to content
NLEN
Lillian eye filmmuseum 2

Lillian

Andreas Horvath / AT, 2019 / 130 min.

Na te zijn afgewezen voor een baan in de Amerikaanse porno-industrie, besluit een jonge vrouw zonder geld te voet naar huis te gaan naar Rusland. Haar extreme onderneming was eigenlijk geïnspireerd door de mysterieuze verdwijning van Lillian Alling in 1927. In dit betoverende Oostenrijkse drama, fictief maar toch geschoten als een documentaire, is het verhaal omgezet in een eigentijdse setting.

Poster lillian eye filmmuseum

Lilian is een betoverende roadmovie die tegelijk een portret van het Amerikaanse materialisme is, gezien door de ogen van een vrouw, gespeeld door de fascinerende Patrycja Planik. Het uitgangspunt voor de film en de reis was het verhaal van een Russische vrouw die in New York woonde, en op een dag op pad ging om terug te lopen naar haar thuisland. Per ongeluk werd ze ontdekt door werklui in het Canadese woud. Ondanks hun waarschuwingen vervolgde ze haar eenzame mars naar de Beringstraat. Haar naam was Lillian Alling, het jaar was 1927. Tot op de dag van vandaag wordt ze nog steeds als vermist beschouwd.

toevallige ontmoetingen

Lilian is samengesteld uit improvisatie en toeval, zonder script. Vanaf het begin had de regisseur het plan dat toevallige ontmoetingen zouden worden opgenomen in de plot van de film en het verhaal zouden bepalen.

voorfilm Paul de Nooijer

Transformation by Holding Time - Landscape (NL 1976, 3”) is de eerste van drie versies van een film met de lengte van een filmrol. Het beeldvlak raakt geleidelijk gevuld met polaroidfoto's, gemaakt vanuit één standpunt. Landscape registreert in één ongemonteerd shot de filmmaker in een heidelandschap terwijl hij polaroidfoto's maakt van de filmcamera.

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Andreas Horvath

Productiejaar

2019

Productieland(en)

AT

Originele titel

Lillian

Lengte

130 min.

Taal

Engels, Russisch

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Lillian eye filmmuseum 3
Lillian eye filmmuseum 1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.