NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Limelight (Charles Chaplin, US 1952)

Limelight

Limelight

Bekijk trailer

Charles Chaplin / US, 1952 / 137 min.

Calvero is een variétéartiest op zijn retour. Wanneer hij een jonge ballerina weet te weerhouden van zelfmoord lijkt voor beiden weer hoop te gloren. Chaplins melancholisch-humoristisch getoonzette terugblik op het leven van een clown is licht autobiografisch getint.  

poster Limelight (Charlie Chaplin) (Piece of Magic collection)

Omdat alle groten uit de filmgeschiedenis om de zoveel tijd aandacht behoeven, brengt distributeur Piece of Magic maar liefst tien (gerestaureerde) films van het genie Charles Chaplin opnieuw uit in de internationale theaters.

Limelight was de laatste film die Chaplin in Amerika maakte, in een tijd dat Joseph McCarthy’s communistenheksenjacht op zijn hoogtepunt was. Nadat hij geprotesteerd had tegen de uitzetting van de linkse componist Hans Eisler, werd ook Chaplin het werken in Hollywood steeds moeilijker gemaakt.

Chaplin speelt de ouder wordende clown Calvero, een artiest op zijn retour. Wanneer hij de jonge ballerina Thereza van een zelfmoordpoging weet te weerhouden, hervindt hij iets van zijn oude flair. Calvero brengt Thereza op de been en geeft haar zelfvertrouwen voor een grote carrière; zelf wil hij nog één keer schitteren voordat de ouderdom hem overvalt.

Komische intermezzi

Limelight heeft autobiografische elementen. Chaplin had de film bedoeld als afscheidsfilm en blikte terug naar het begin van zijn carrière toen hij zijn eerste stappen zette als variétéartiest in de Londense Music Hall. De licht melancholische toon wordt onderbroken door komische intermezzi, waarvan een muzikaal optreden met collega Buster Keaton het hoogtepunt vormt.

Chaplin (1889-1977), multitalent pur sang, nam zowel regie, scenario, producentschap als de muziek voor zijn rekening. Voor de score ontving hij – pas in 1972, de film had niet eerder in de VS gedraaid – een Oscar.

Details

Regisseur

Charles Chaplin

Productiejaar

1952

Productieland(en)

US

Originele titel

Limelight

Lengte

137 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still uit Limelight (Charles Chaplin, US 1952)
still uit Limelight (Charles Chaplin, US 1952)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.