Skip to content
NLEN
The lodger 2

Lodger, The

Alfred Hitchcock / GB, 1926

Vroege Hitchcock toont het talent van de latere ‘master of suspense’. Deze stille thriller speelt zich af in een mistig Londen dat geterroriseerd wordt door een Jack the Ripper-achtige moordenaar die bekend staat als The Avenger. Zijn slachtoffers, allen blonde jonge vrouwen, worden elke dinsdagavond gevonden.

The lodger poster

Een van de grote Britse stille misdaadfilms, met in de hoofdrol matinee-idool Ivor Novello als de mysterieuze nieuwe huurder in een Londens huis, die zich – in het licht van de nieuwsberichten over de seriemoordenaar – nogal vreemd lijkt te gedragen. Door Hitchcock zelf beschreven als 'de eerste echte Hitchcock film'. The Lodger.. geldt ook als de eerste film waarin Hitchcock te zien is in een cameo, een kort optreden van de regisseur die langs de camera loopt.

The Lodger is een van de door het British Film Institute gerestaureerde “Hitchcock 9”, de eerste negen stille films van Hitchcock. Enkele honderden uren zijn besteed aan het verwijderen en reparatie van vuil en beschadigingen. De originele tinting en toning zijn tevoorschijn gehaald, waarbij bijzondere aandacht werd besteed aan de nachtelijke sequenties in de dikke mist met blauwe en amberkleurige toning en tinting.

Muzikale begeleiding door Yvo Verschoor (piano).

Een restauratie door BFI National Archive in samenwerking met ITV Studios Global Entertainment, Network Releasing en Park Circus Films. Hoofdsponsor: The Hollywood Foreign Press Association en The Film Foundation, and Simon W Hessel, aanvullende financiering door British Board of Film Classification, Deluxe 142, Shivendra Singh Dungarpur en Ian & Beth Mill.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Alfred Hitchcock

Productiejaar

1926

Productieland(en)

GB

Originele titel

Lodger, The

0

Drager

DCP - encrypted

Onderdeel van

The Hitchcock Touch

This summer, Eye is honouring the most iconic and influential director of all time, Alfred Hitchcock, with a major retrospective including nine restored silent films. These Hitchcock 9 can be seen in the Netherlands for the first time. For the restoration of these seldom shown first films, material from the Eye collection has been used.

Lees meer
still uit Rear Window (Alfred Hitchcock, US 1954)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.