NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Long days journey into the night eye filmmuseum01

Long Day's Journey Into Night

Bi Gan / CN, FR, 2018 / 140 min.

Deze neo-noir vol virtuoze visuele hoogstandjes is in twee delen gesplitst: het eerste is een detectiveverhaal vol verborgen verlangens en onoplosbare intriges, het tweede deel is een duizelingwekkende, trance-achtige reis door de stad Kaili in 3D. Long Day's Journey Into Night ging in wereldpremière in Cannes 2018 in de tweede competitie Un Certain Regard en was eerder dit jaar te zien op het International Film Festival Rotterdam (IFFR).

Longdaysjourneyintonight b poster b1 lr

Luo Hongwu (Huang Jue) keert voor de begrafenis van zijn vader terug naar Kaili, zijn geboortestad die hij vele jaren daarvoor ontvluchtte. Luo, gekweld door gevoelens van verlies en spijt, herinnert zich de gewelddadige dood van een oude vriend, Wild Cat, en zoekt naar zijn verloren liefde Wan Qiwen, die hij de afgelopen twintig jaar nooit heeft kunnen vergeten.

labyrint

Het betoverende Long Day's Journey Into Night zit vol verborgen aanwijzingen, dubbelzinnige motieven en verdubbelingen, en is in twee delen gesplitst: het eerste is een niet-chronologisch detectiveverhaal, het tweede deel is een duizelingwekkende, trance-achtige droom in 3D (een single take van 59 minuten). Samen met Luo dompelen we ons onder in de labyrintische stad, een verstilde, hypnotiserende ervaring vol vervaagde herinneringen, verloren momenten, verborgen verlangens en onoplosbare intriges.

box-officerecords

Na zijn veelgeprezen debuut Kaili Blues (2016) brak schrijver-regisseur Bi Gan presale box-officerecords in China met Long Day's Journey Into Night, die zich opnieuw afspeelt in zijn geboorteplaats Kaili in het zuidwesten van China. De formidabele actrice Sylvia Chang speelt de moeder van Wild Cat. Eye vertoonde Kaili Blues in 2017 in samenwerking met IFFR in het kader van de Dag van de Dwarse Film.

“...droom van een film...Ongeëvenaard gebruik van 3D...grandioos...ongeëvenaard en betoverend...een lust voor het oog... (***** NRC Handelsblad)

“ ...een meesterstuk...het magische en onnavolgbare Chinese liefdesdrama...Een bevestiging van uniek filmtalent...schitterend uitgelichte sfeerbeelden...3D-sequentie van het jaar... (***** De Volkskrant)

“In het onnavolgbare Long Day's Journey Into Night vervagen de grenzen tussen droom en realiteit...zo'n film die de tweede keer dat je hem ziet (nog) veel beter is...huzarenstukje dat je ademloos achterlaat... imponerend...een visueel overdonderende ervaring... (***** Het Parool)

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Bi Gan

Productiejaar

2018

Productieland(en)

CN, FR

Originele titel

Di qiu zui hou de ye wan

Lengte

140 min.

Taal

Mandarijn

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Previously Unreleased

De films uit Previously Unreleased waren wel te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten niet de Nederlandse bioscopen. Ten onrechte, meent Eye, dat ook dit jaar vanaf 17 juni een bijzondere selectie films van de internationale festivals naar de Nederlandse filmtheaterschermen haalt.

Lees meer
campagnebeeld Previously Unreleased
Long days journey into night eye filmmuseum02
Long days journey into night eye filmmuseum03