Skip to content
NLEN
Renee fokker tom jansen kl

Loos

Theo van Gogh / NL, 1989 / 97 min.

Sadomasochistisch getinte thriller waarin de dubieuze succes-advocaat Loos (Tom Jansen) verliefd wordt op een femme fatale en terechtkomt in een wereld waarvan hij het bestaan nooit had vermoed. Creatieve sfeervertelling met zwarte Van Gogh-humor en intrigerende fotografie van Erwin Olaf.

Poster2

Advocaat Loos begint een SM-relatie met een mysterieuze vrouw, wordt door een van lustmoord verdachte nachtclubeigenaar onder druk gezet en raakt uiteindelijk – totaal ontredderd – verstrikt in de Rotterdamse onderwereld. Theo van Gogh, die de meeste seks in Nederlandse films totaal onesthetisch vond, zorgde voor stijlvol in beeld gebrachte seksscènes, en voor de nodige sick jokes.Voordat Loos in 1989 werd uitgebracht, was de film al omstreden. Investeerder Rob Out trok zich terug nadat Van Gogh hem in het Parool een “gerenommeerde pooier” had genoemd. Het affiche van Erwin Olaf, in Van Goghs eigen woorden “het ontblote achterwerk van een dame op hoge hakken en in jarretels”, is misschien wel het meest besproken uit de Nederlandse filmgeschiedenis.

Loos is een verfilming van het verhaal “Wachten op de Maan” van Guus Luijters. Ook met Max Pam, Cas Enklaar, Renée Fokker en Leen Jongewaard.Filmcriticus Hans Beerekamp noemde bij Van Goghs overlijden Loos zijn favoriete Van Gogh-film. De film was “vrijwel de eerste Nederlandse signalering van advocaten van kwade zaken”, noteerde Beerekamp, “en tegelijk een tedere liefdesfilm, met een supererotische hoofdrol van Renée Fokker.”

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Theo van Gogh

Productiejaar

1989

Productieland(en)

NL

Originele titel

Loos

Lengte

97 min.

Drager

35mm

Onderdeel van

Theo van Gogh

Op 2 november 2014 is het precies tien jaar geleden dat columnist, interviewer en filmmaker Theo van Gogh werd vermoord. Eye vertoont in de voorafgaande maand al zijn dertien speelfilms en vier van zijn favoriete klassiekers. Talkshows, live muziek en interviews kleuren het programma verder in.

Lees meer
campagnebeeld Theo van Gogh
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.