NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Ludwig (Luchino Visconti, IT/FR/DE 1972)

Ludwig

Ludwig

Luchino Visconti / IT, FR, DE, 1972 / 238 min.

Visconti ontrafelt het gevoelsleven van koning Ludwig II van Beieren (Helmut Berger). Ludwig worstelt met zijn seksuele identiteit, verliest zich in de droomwereld van Richard Wagner en laat suikerzoete, barokke kastelen bouwen om troost te vinden in schoonheid. Ludwig inspireerde Ivo van Hove tot een theaterstuk.

poster Ludwig (Luchino Visconti, IT/FR/DE 1972)

Ivo van Hove bewerkte viermaal een filmscript van Visconti tot toneelstuk. Het zijn de maatschappelijke onderwerpen die hem in het werk aanspreken: de ‘wereld van de grote ideeën en thema’s’. Ludwig II gaat over een excentrieke koning die kunst in het centrum van zijn beleid plaatst, met jammerlijke afloop.

Van Hove: "Het is een Shakespeareaans koningsdrama. De idealen van Ludwig zijn mooi, maar hij mist het politieke talent om zijn droom ook daadwerkelijk te realiseren." En: "De manier waarop Visconti films maakte ging gepaard met een ongelooflijk goede smaak. Hij was echt een aristocraat, niet alleen wat zijn leven betreft, maar ook in zijn esthetiek."

Sprookjeskoning

De film is gebaseerd op het leven van Ludwig II van Beieren (1845-1886), bijnaam: de sprookjeskoning. Het verhaal begint wanneer hij – jong, onervaren en wereldvreemd – tot koning wordt gekroond. Geobsedeerd door kunst laat hij meteen componist Richard Wagner aan het hof komen.

Ludwig omringt zich met kunstenaars en aantrekkelijke jongemannen, negeert zijn politieke verantwoordelijkheden, laat enorme kastelen bouwen en geeft geld uit als water. Ondertussen worstelt hij met zijn homoseksuele gevoelens.

Decadent

Ludwigs gedrag wordt al excentrieker en mondt uit in despotisme en paranoia. Het komt zo ver dat zijn regering hem onbekwaam laat verklaren. Vlak daarna komt de sprookjeskoning op mysterieuze wijze om het leven.

De film, met onder meer Helmut Berger en Romy Schneider, brengt een extravagante, decadente wereld in beeld. Visconti was die omgeving niet vreemd: als telg van een invloedrijke adellijke familie groeide hij omringd door luxe op in een palazzo in Milaan.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Luchino Visconti

Productiejaar

1972

Productieland(en)

IT, FR, DE

Originele titel

Ludwig

Lengte

238 min.

Taal

Italiaans, Duits, Frans

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

All About Theatre About Film

Film en theater beïnvloeden elkaar doorlopend. Om die kruisbestuiving tussen de twee werelden te vieren, nodigde Eye toneelregisseur Ivo van Hove en scenograaf Jan Versweyveld uit om een tentoonstelling samen te stellen.

Lees meer
All About Theatre About Film: Antonioni Project (naar Michelangelo Antonioni) (2009) © Jan Versweyveld
still uit Ludwig (Luchino Visconti, IT/FR/DE 1972)
still uit Ludwig (Luchino Visconti, IT/FR/DE 1972)

Nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.