NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Fo0059364

Magische Films

Ontdek de magische films uit de Eye-collectie. Op deze Familiedag zie je de winnaar van de Oscar voor Beste Korte Animatiefilm, betoverende dansfilms en fantasievolle korte films waarin mensen hun dromen najagen.

Poster familiedag

Les six soeurs Dainef (FR 1902) regisseur onbekend, 3”Ingekleurde korte stille film uit 1902 waarin zes vrouwelijke acrobaten met de bijnaam 'Les reines du tapis' de mooiste kunsten uitvoeren op het toneel.

A Dream of Toyland (GB 1907) Arthur Melbourne-Cooper, 5”Stille jeugdfilm over een jongetje dat van zijn moeder in een winkel speelgoed mag uitzoeken. Dit laat hij zich geen twee keer vertellen. Die nacht droomt hij dat zijn speelgoed tot leven is gekomen. Mengeling van live action en stop-motionanimatie. De kast (NL 1988) Maarten Koopman, 8”Als 's nachts de mensen slapen, beginnen de dingen in de kast muziek te maken. De bemoeienissen van een lastige kat kunnen ze dan niet gebruiken. Tom Poes in dromenland (NL 1949) Henk Kabos, 4”Een reclamefilm voor radiotoestellen in de vorm van een animatie met in de hoofdrol Heer Ollie B. Bommel en Tom Poes.De heer Bommel, vermoeid van het eindeloos oefenen op de viool, wordt overvallen door een visioen die hem de weg naar het muzikale paradijs wijst. Het radiotoestel speelt daarbij een belangrijke rol. Deze film werd gemaakt in de beroemde Toonder Studio's van Marten Toonder. Dancin” the camera (NL 2015) Pieter Rim de Kroon, 9”Dansfilm over een tapdanseres die een ontdekkingsreis maakt door de mechanische wereld van de zwart-wit film. De film is gedraaid met een 35mm-camera uit de jaren twintig, de tijd waarin tapdans furore maakte. De camera is camera, decor én personage in één. De camera en een pianist proberen de tapdanseres te verleiden tot een duet. Mr Hublot (FR 2014) Laurent Witz en Alexandre Espigares, 11” Mr Hublot leeft in een wereld waarin alles en iedereen voor een groot deel is opgebouwd uit mechanische onderdelen. De teruggetrokken Mr Hublot is bang voor alle verandering en de grote boze buitenwereld. Het liefst blijf hij dan ook lekker binnen in zijn knusse appartement. De komst van de hond Robot Pet brengt daar verandering in en zet het leven van de brave Mr Hublot op zijn kop. Deze film won in 2014 de Oscar voor Best Animated Short.Zeezucht (NL 2015) Marlies van der Wel, 11”Jonas droomt van een leven in de zee. Maar dat kan niet. Of wel? Vanaf het moment dat Jonas als kind de zee ziet, weet hij het, dit is zijn thuis. Hij wil één zijn met de zee, en er nooit meer uit. Zijn leven lang jut hij het strand af, op zoek naar voorwerpen om bizarre installaties mee te bouwen die hem op weg moeten helpen naar een nieuw leven tussen de vissen.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Familiedag

Wist je dat Eye het enige filmmuseum in Nederland is? Misschien weet je nog niet wat Eye allemaal doet. Dat kun je op deze Familiedag zelf meemaken. Spelen en speuren: word filmdetective of dompel je onder in magische films!

Lees meer
campagnebeeld Familiedag
Dekast still1
Dancinthecamera 1