Skip to content
NLEN

Cristi Puiu / RO, RS, SE, CH, BA, 2020 / 200 min.

Verhitte discussies tijdens een diner in een besneeuwd landhuis in 19e-eeuws Transylvanië laten de spanning tot grote hoogte stijgen. Malmkrog draait met sardonisch genoegen de dialectische duimschroeven aan en levert ook nog eens haarscherpe kritiek op onze eigen tijd. Winnaar Beste Regie op het Filmfestival van Berlijn (Encounters).

poster Malmkrog (Cristi Puiu, RO/RS/SE/CH/BA 2020)

Op kerstavond arriveert een groepje gasten op het landhuis van Nikolai, aristocraat en man van de wereld. Onder hen een politicus, een jonge gravin en een generaal met zijn vrouw. Ze praten en dineren, genieten van gezelschapsspelletjes en discussiëren over de juiste vorm van autoriteit in tijden van politieke onmacht, over vooruitgang en moraliteit, over de dood en de antichrist. Moet een samenleving overtuigd geweldloosheid zijn of mag het oorlog voeren?

Naarmate de avond vordert, wordt het debat steeds verhitter en de sfeer almaar grimmiger. De discussies brengen de culturele verschillen tussen de gasten aan het licht, waarbij uiteindelijk iedereen het slachtoffer wordt van zijn of haar eigen redeneringen.

Malmkrog is gebaseerd op een tekst van de Russische filosoof Vladimir Solovjov. Niet alleen zit de film vol denkkracht én ironie, ook stilistisch stijgt regisseur Cristi Puiu weer tot grote hoogten. Met een perfecte mise-en-scène en een precieze weergave van een tijdperk levert hij ook nog eens haarscherpe kritiek op onze eigen tijd.

Over de regisseur

Cristi Puiu (Boekarest, 1967) was een van de grondleggers van de Roemeense New Wave. Met The Death of Mr. Lăzărescu won hij in 2005 de Un Certain Regard-prijs op het Filmfestival van Cannes. In 2012 won Aurora drie Gopos (Roemeense filmprijzen). Sieranevada was geselecteerd voor de competitie in Cannes 2016. Eye heeft vrijwel alle films van Puiu vertoond en ook enkele van zijn films gedistribueerd. Malmkrog is aangekocht voor de collectie van Eye en mede om die reden nu als Previously Unreleased-special te zien.

…uitdagend…relevant… (Trouw)

...interessant… gelaagd…urgent… (Het Parool)

…enerverend…zo’n film waarvan een simpele omschrijving onmogelijk recht kan doen aan het kijkplezier dat hij oplevert…goed getimed…houdt je op het puntje van je stoel…verkwikkend… (De Filmkrant)

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of explicit discriminationThis movie contains scenes of violencePersons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Cristi Puiu

Productiejaar

2020

Productieland(en)

RO, RS, SE, CH, BA

Originele titel

Malmkrog

Lengte

200 min.

Taal

Frans, Russisch, Duits, Hongaars, Engels, Roemeens

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Previously Unreleased

Ze waren wel te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten niet de Nederlandse bioscopen. Ten onrechte, meent Eye Filmmuseum, dat ook dit jaar een bijzondere selectie films van de internationale festivals naar Nederland haalt.

Lees meer
campagnebeeld Previously Unreleased

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still uit Malmkrog (Cristi Puiu, RO/RS/SE/CH/BA 2020)
still uit Malmkrog (Cristi Puiu, RO/RS/SE/CH/BA 2020)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.