Skip to content
NLEN
Still Manifesto

Manifesto

Angie Vinchito / RU, 2022 / 68 min.

Duister mozaïek van vaak shockerende video’s die Russische tieners op sociale media plaatsten. Beeld na beeld toont Manifesto hoe agressie en onderdrukking op scholen ongewild aan een volgende generatie worden doorgegeven.

poster IDFA 2022

Deze found footage-film is geheel samengesteld uit vaak shockerende video’s die Russische tieners op sociale media plaatsten. Onschuldige ochtendrituelen op YouTube of TikTok zijn gemonteerd naast paniekerige beelden waarin jongeren op de vlucht slaan voor schoolschutters. Leerlingen door heel Rusland blijken stiekem beelden op te nemen van gewelddadige en handtastelijke docenten. In de klas krijgen ze te horen dat een vrouw seks moet hebben wanneer haar man dat wil, ze worden idioten genoemd en geslagen. Een kritische tiener krijgt dreigend te horen dat er een verslag zal worden geschreven over haar politieke opvattingen.

De mobiele telefoon vormt een soort schild tussen deze jongeren en de wrede wereld, waardoor ze waarnemers én aanklagers zijn geworden. Wat er ook voor extreems gebeurt, ze blijven filmen. Manifesto is gemonteerd als een duister mozaïek dat beeld na beeld onder de huid kruipt, culminerend in een huiveringwekkend einde. De film toont zo hoe agressie en onderdrukking ongewild aan deze nieuwe generatie worden doorgegeven.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Angie Vinchito

Productiejaar

2022

Productieland(en)

RU

Lengte

68 min.

Taal

Russisch

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.