Skip to content
NLEN
Still Mariupolis 2

Mariupolis 2

Mantas Kvedaravičius / LT, FR, DE, 2022 / 112 min.

Mantas Kvedaravičius keerde terug naar de verwoeste stad Marioepol in Oekraïne – een hel op aarde, waar te midden van de bombardementen het leven doorgaat. Hij werd gedood door Russische troepen, waarna zijn crew de film afmonteerde.

poster IDFA 2022

In 2022 keerde Mantas Kvedaravičius terug naar de verwoeste stad Marioepol in Oekraïne, om de mensen te filmen die hij had ontmoet voor zijn documentaire Mariupolis uit 2016. Begin april 2022 werd hij in Marioepol gedood door Russische troepen terwijl hij de Russische invasie in Oekraïne documenteerde. Zijn verloofde wist met de beelden te ontsnappen. Na zijn dood hebben producenten en medewerkers alles op alles gezet om zijn laatste, onvoltooide film te monteren en aan de wereld te tonen.

De Litouwse filmmaker en antropoloog wilde vooral aandachtig vastleggen, ver weg van de agitatie van de media en politiek. Mariupolis 2 toont een hel op aarde, maar laat ook zien hoe te midden van de bombardementen het leven doorgaat. Bewoners zijn buiten aan het roken en kletsen, terwijl bommen onophoudelijk vallen. Ze graven een geïmproviseerd graf, naast het vuilnis en de brokstukken. Ze koken buiten op gesprokkeld hout. Ze helpen elkaar, zelfs als ze daarmee hun leven in de waagschaal stellen. Er is geen verleden of toekomst. Er is alleen het leven daar, op dat moment.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Mantas Kvedaravičius

Productiejaar

2022

Productieland(en)

LT, FR, DE

Lengte

112 min.

Taal

Russisch

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.