Skip to content
NLEN
Still Mariupolis

Mariupolis

Mantas Kvedaravičius / LT, UA, DE, FR, 2016 / 80 min.

Mantas Kvedaravičius (1976-2022) filmde dit visueel krachtig eerbetoon aan Marioepol in het voorjaar van 2015, vlak na de Russische bezetting van de Krim. Ondanks de dreiging gaat het leven door, met alle vreugde, liefde en zorgen.

poster IDFA 2022

Mantas Kvedaravičius maakte dit aandachtige portret van de bewoners van de Oekraïense stad Marioepol in het voorjaar van 2015, vlak na de Russische bezetting van de Krim. Anno 2022 is Marioepol met de grond gelijkgemaakt en Kvedaravičius niet meer in leven; de Litouwse regisseur werd gedood terwijl hij in Marioepol de Russische invasie documenteerde.

In 2015 raakte de stad al verstrikt in het conflict tussen separatisten en de Oekraïense regering. Ondanks de dreiging gaat het leven door, met alle vreugde, liefde en zorgen: een vader die met zijn kinderen speelt, een schoenmaker die schoenen blijft lappen, meisjes die gaan vissen. De tram baant zich piepend een weg door de stad. In de verte klinkt geweervuur.

Kvedaravičius filmde ook de prachtig aangeklede jongeren tijdens theaterrepetities, een gloeiendhete metaalfabriek waar arbeiders een veiligheidstraining krijgen, een bruiloft met een stralende bruid. Zo vindt hij menselijkheid en poëzie in een stad aan (toen nog) de rand van de oorlog. Dit collectieve fresco is een visueel krachtig eerbetoon aan Marioepol, opgedragen aan zijn dichters en schoenmakers.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Mantas Kvedaravičius

Productiejaar

2016

Productieland(en)

LT, UA, DE, FR

Lengte

80 min.

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.