Skip to content
NLEN
1 15

Marketa Lazarová

Frantisek Vlácil / CSHH, 1967

Nooit eerder in Nederland uitgebrachte klassieker, nu te zien in EYE: Frantisek Vlácils beklemmend portret van de middeleeuwen, waarin de laatste resten heidendom nog manifest zijn. De epische vertelling vol actie is geïnspireerd door een eeuwenoude Tsjechische legende en wordt wel omschreven als ‘een onontdekte mijlpaal uit de filmgeschiedenis’.  

Poster 31

In Tsjechië is Marketa Lazarová al geprezen als de beste Tsjechische film ooit gemaakt. Deze epische klassieker is geen conventioneel historisch drama maar roept op bedwelmende wijze het leven in de dertiende eeuw op. Met zijn inventieve breedbeeld cinematografie, montage en sound design, is het onnavolgbare Marketa Lazarová een experimentele actiefilm die nergens mee te vergelijken is.

Het verhaal vol symbolische beelden speelt zich af in de Middeleeuwen tegen de achtergrond van de verschuiving van het heidendom naar het christendom. Er heerst rivaliteit tussen twee corrupte clans van plunderende feodale heren die zichzelf beschouwen als edele ridders, maar in werkelijkheid verkrachters en rovers zijn, gedreven door het vele bijgeloof dat hun land in de greep houdt. Titelpersonage Marketa Lazarová wordt ontvoerd en misbruikt door drie leden van een van deze clans. Wanneer Marketa en Mikolas verliefd op elkaar worden, wordt hun affaire bruut beëindigd.

Een onontdekte mijlpaal van de cinema, zo wordt het unieke Marketa Lazarová gezien. Sight & Sound noemde Vlácils epos in zijn Top 75 van verborgen filmschatten “de meest overtuigende film over de middeleeuwen ooit gemaakt”. De film is niet eerder in de Nederlandse bioscopen uitgebracht, en nu, digitaal gerestaureerd (4K) te zien in EYE.

Op 9 juli leidt Dana Linssen (De Filmkrant, NRC Handelsblad) de film in.

“…geestverruimende filmervaring…stilistisch spektakel… (**** De Filmkrant)

“……uniek…moet je ondergaan…beeldenpracht die doet denken aan het werk van Andrei Tarkovski. (**** Het Parool)

“…grenzeloze verbeeldingskracht…Prachtige digitale restauratie…onvergelijkbaar spektakel… (**** De Volkskrant)

Details

Regisseur

Frantisek Vlácil

Productiejaar

1967

Productieland(en)

CSHH

Originele titel

Marketa Lazarová

0

Drager

DCP - encrypted

2 17
3 20
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.