Skip to content
NLEN
Mary hitchcock 0 0

Mary

Alfred Hitchcock / DEUZE, 1931

Duitse versie van Hitchcocks Britse whodunnit Murder! die hij tegelijkertijd op dezelfde set schoot, met een bijna volledig andere cast. Een actrice wordt veroordeeld voor de moord op een andere actrice. Een gerenommeerd acteur, als jurylid betrokken bij de rechtspraak, raakt alsnog overtuigd van haar onschuld en start een eigen onderzoek.

Maryposter

Deze Duitse versie van Murder! volgt hetzelfde verhaal. Hitch keerde terug naar het misdaadgenre met een toneelbewerking in theatrale setting – de regisseur was een fervent theaterbezoeker – en liet een van de vermakelijkste scènes uit Mary en Murder! afspelen tijdens een klucht als de rechercheurs in complete verwarring de acteurs moeten volgen die afwisselend in en uit hun rol vallen.

Hitchcock maakt soms gebruik van een snelle montage – voor die tijd hoogst ongebruikelijk – en een beetje travestie, dat later een belangrijke rol zou spelen in Psycho. De memorabele climax is ook in de Duitse versie intact gebleven. Later gaf Hitchcock toe dat de typisch Britse humor van Murder! minder goed werkte in een Duitstalige film.

In de lezing “Hitchcock: de Weimar-connectie” van filmhistorica Helen Westerik staat de invloed van Duits expressionistische filmmakers als F.W. Murnau en Fritz Lang op het werk van Hitchcock centraal.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Alfred Hitchcock

Productiejaar

1931

Productieland(en)

DEUZE

Originele titel

Mary

0

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Onderdeel van

The Hitchcock Touch

This summer, Eye is honouring the most iconic and influential director of all time, Alfred Hitchcock, with a major retrospective including nine restored silent films. These Hitchcock 9 can be seen in the Netherlands for the first time. For the restoration of these seldom shown first films, material from the Eye collection has been used.

Lees meer
still uit Rear Window (Alfred Hitchcock, US 1954)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.