NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Maurice eye filmmuseum 1

Maurice

Maurice

James Ivory / GB, 1987 / 140 min.

In de verfilming van Forsters vertelling over een verboden herenliefde in 1914 nemen Hugh Grant en James Wilby de hoofdrollen voor hun rekening. Het boek kon pas in 1970 gepubliceerd worden. Beide hoofdrolspelers werden bekroond in Venetië.

Maurice b1 lr
Maurice roept de verstikkende conformiteit op van de Engelse samenleving aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Maurice Hall (James Wilby) en Clive Durham (Hugh Grant) studeren aan de universiteit van Cambridge en raken verliefd. Omdat homoseksualiteit strafbaar is in het post-Victoriaanse Engeland moeten zij hun gevoelens voor elkaar volledig geheimhouden; in 1895 nog werd de dichter-dandy en publieke persoonlijkheid Oscar Wilde veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf vanwege zijn omgang met Lord Alfred Douglas. Nadat een vriend is gearresteerd voor homoseksualiteit verlaat Clive zijn verboden liefde en trouwt hij met een jonge vrouw.

Maurice werd genomineerd voor een Oscar en won de Zilveren Leeuw van het filmfestival in Venetië. Fosters roman en Ivory”s verfilming laten zien wat de persoonlijke en maatschappelijke gevolgen zijn van een gedwongen leven in de seksuele ondergrondse. Maurice blijft worstelen met zijn identiteit en zelfvertrouwen, en schakelt de 'hulp' in van een hypnotiseur om zich te ontdoen van zijn onmiskenbare verlangens. Maar Maurice wordt verleid door Clives jachtmeester Alec Scudder (Rupert Graves), een gebeurtenis die diepgaande veranderingen teweegbrengt in het leven van Maurice.

“Sommige films worden met de jaren alleen maar beter...opmerkelijk...een film die zijn tijd vooruit was. Terecht wordt het drama nu gezien als een mijlpaal in de filmverbeelding van mannenliefde." (Het Parool)

“...rijke aankleding doet evenwel niks af aan de inhoud...fascinerende film...eerlijker dan Call Me by Your Name." (NRC Handelsblad)

“...gloeiend actueel...prachtig gefilmd...raakt nog steeds een gevoelige snaar...niets aan zeggingskracht verloren...voortreffelijk...even formidabele, zomerblonde James Wilby...indrukwekkend..." (Trouw)

Gerestaureerde 4K-versie.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

James Ivory

Productiejaar

1987

Productieland(en)

GB

Originele titel

Maurice

Lengte

140 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Drie klassiekers per week, geselecteerd door de programmeurs van Eye, vertoond op het grote doek, indien mogelijk op 35mm.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
Maurice eye filmmuseum 4
Maurice eye filmmuseum 7

Ook nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.