Skip to content
NLEN
Clouds1

Mayis sikintisi

Nuri Bilge Ceylan / TR, 1999

Spel met fictie en werkelijkheid waarin alledaagse gebeurtenissen veelbetekenend worden. Een filmmaker uit Istanbul keert terug naar de provincie om een film te maken over zijn familie. EYE vertoont deze maand ook Ceylans nieuwste speelfilm Winter Sleep.

Cloudsposter

In de provincie treft filmmaker Muzaffer vooral weigerachtige familieleden die bezig zijn met hun eigen problemen. Zijn vader voert een wanhopige strijd tegen de overheid, die de bomen op zijn grond willen kappen en zijn neef Saffet mist voor de tweede keer op rij het toelatingsexamen voor de universiteit. Saffet hoopt via een rolletje in de film te kunnen ontsnappen naar de stad.

Muzaffer luistert, observeert, zoekt naar locaties en acteurs voor zijn film en kijkt zo aandachtig naar het leven in een klein provinciestadje. Eenvoudige, alledaagse dingen worden veelbetekenend: het dagelijkse leven, het ouder worden, de kleine dingen die belangrijk zijn voor mensen van alle leeftijden, en het streven om vooruit te komen, zelfs wanneer het tij zich tegen je keert. Muzaffer is op zijn beurt de regisseur die van een afstandje de patronen van het leven probeert te begrijpen. Elke film-in-een-film opent nieuwe lagen, waarbij de grens tussen fictie en werkelijkheid vervaagt.

Details

Regisseur

Nuri Bilge Ceylan

Productiejaar

1999

Productieland(en)

TR

Originele titel

Mayis sikintisi

0

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Clouds2
Clouds3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.