Skip to content
NLEN
Meeks cutoff

Meek's Cutoff

Kelly Reichardt / US, 2010 / 104 min.

Originele, minimalistische western is een trance-achtige roadmovie die veel zegt over het Amerika van toen en nu. Met Michelle Williams, Paul Dano en  Bruce Greenwood. Onderdeel van Looking for America: The Road is Life.

Meek s cutoff a1

Drie gezinnen trekken anno 1845 naar het verre westen op zoek naar een beter leven. Dan moeten ze wel eerst voorbij de Cascade Mountains, een beruchte bergkam die Oregon van de Stille Oceaan scheidt. Stephen Meek, een ongewassen bergbewoner, beweert dat hij een kortere route kent. De natuur waarmee de gezinnen elke dag geconfronteerd worden, is woest en onverbiddelijk, en de vrees groeit dat Mr. Meek niet zo betrouwbaar is als hij heeft doen voorkomen.

De originele western Meek”s Cutoff zegt met weinig woorden veel over het Amerika van toen en nu. De regisseur trekt een allegorische parallel met het Bush-tijdperk; de kolonisten moeten kiezen tussen hun onbetrouwbare blanke leider en een gekleurde buitenstaander: een indiaan, in wie zowel een terrorist als president Obama valt te zien. Voor de cast koos Reichardt onder ander Michelle Williams, Paul Dano en Bruce Greenwood.

Regisseur en scenarioschrijver Kelly Reichardt (1964) is een van de belangrijkste Amerikaanse indie filmauteurs van dit moment, van wie EYE eerder de films Old Joy (2006) en Wendy and Lucy (2010) uitbracht. Haar films worden bevolkt door outcasts en zwervers en handelen over hun worsteling met het leven: “My films are just glimpses of people passing through”.

Op 15 november met inleiding van filmcriticus Joost Broeren (Filmkrant Live).

Details

Regisseur

Kelly Reichardt

Productiejaar

2010

Productieland(en)

US

Originele titel

Meek's Cutoff

Lengte

104 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

NVT

Meeks cutoff1
Meeks11
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.