NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Meet me in st louis eye filmmuseum01 0

Meet Me in St. Louis

Vincente Minnelli / US, 1944 / 113 min.

"Have yourself a merry little Christmas", zingt Esther Smith (Judy Garland) voor haar kleine zusje Tootie in Vincente Minnelli's betoverende, weelderige Technicolor-traktatie Meet Me in St. Louis. De opbeurende klassieker was meteen een hit toen het in 1944 première ging en blijft hoog scoren in lijstjes van beste filmmusicals aller tijden. Deze kerstvakantie is de gedigitaliseerde musicalfilm weer te zien in Eye.

Meetmeinstlouis b1 700x1000 hr

De welgestelde familie Smith leidt een comfortabel, gelukkig bestaan in St. Louis, de stad die binnenkort het decor is van de Wereldtentoonstelling van 1904. De zeventienjarige Esther Smith is verliefd geworden op de buurjongen, die haar aanvankelijk nauwelijks opmerkt.

Wanneer vader Smith aankondigt dat hij voor zaken naar New York is overgeplaatst en dat zijn familie hem moet volgen, staat het idyllische leven van Esther en haar broers en zussen op zijn kop. Ze moeten St. Louis, hun leven en de Wereldtentoonstelling achter zich laten.

ultieme feelgood-film

Meet Me in St. Louis werd voor het eerst uitgebracht tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog, op 31 december 1944, en was bedoeld als de ultieme feelgood-film en antigif tegen de harde realiteit. Het was een van de allereerste musicals waarin personage, plot en liedjes nauw geïntegreerd waren. De liedjes staan niet op zichzelf maar stuwen het verhaal voort, zoals speciaal voor de film gecomponeerde songs als 'The Trolley Song', 'The Boy Next Door',' Have Yourself a Merry Little Christmas' en 'You and I'.

briljant kleurgebruik

De musical is gebaseerd op Sally Bensons literaire herinneringen aan haar eigen jeugd, gepubliceerd in het tijdschrift The New Yorker. De betoverende, weelderige Technicolor-film valt op door de grote aandacht voor het production design en het briljante kleurgebruik.

Perfectionist Vincente Minnelli zei daar zelf over: “Ik heb veel tijd besteed aan onderzoek en het vinden van de juiste details. Want een beeld dat je bijblijft, bestaat uit honderd of meer van dat soort verborgen dingen.” Zijn meesterwerk Meet Me in St. Louis blijft na al die jaren fier overeind als een van de allerbeste remedies tegen de winterblues.

Details

Regisseur

Vincente Minnelli

Productiejaar

1944

Productieland(en)

US

Originele titel

Meet Me in St. Louis

Lengte

113 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Meet me in st louis eye filmmuseum02
Meet me in st louis eye filmmuseum03