NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Mephisto (István Szabó, HU/DE/AT 1981)

Mephisto

Mephisto

István Szabó / HU, DE, AT, 1981 / 144 min.

In september staat de rijke geschiedenis van de Hongaarse cinema centraal. István Szabó’s Mephisto – over een acteur die carrière maakt onder het naziregime – won de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Programmeur Leo van Hee vertelt vooraf over deze klassieker die is gerestaureerd door het Hongaars Nationaal Filmarchief.

poster Mephisto (István Szabó, HU/DE/AT 1981)

Hoofdrolspeler Klaus Maria Brandauer houdt je aan het doek gekluisterd met zijn vertolking van Hendrik Höfgen. Was de uit de Duitse provincie afkomstige acteur tijdens de Weimarrepubliek nog progressief, na de machtsovername door Hitler past hij zich naadloos aan. Op geen enkele manier wil Höfgen zijn net verworven succes – hij speelt Mephisto in Goethes Faust – in gevaar brengen.

Mephisto is een parabel over hoe ver een kunstenaar bereid is te gaan voor roem, erkenning en succes. Net als de geleerde Faust uit Goethes toneelstuk verkoopt Höfgen zijn ziel: niet aan de duivel – die hij zelf iedere avond speelt – maar aan de nazikopstukken die het cultuurbeleid bepalen. Dat zijn collega’s en vrienden vluchten of ondergronds gaan, deert Höfgen niet.

István Szabó baseerde de film op de gelijknamige roman uit 1936 van Klaus Mann, die het verhaal van de nazigetrouwe acteur Gustaf Gründgens tot uitgangspunt nam. Mephisto laat zich ook lezen als een allegorie over de vele kunstenaars en intellectuelen die zich na WOII committeerden aan het communistisch regime in Oost-Europa.

Vertoning op 4K.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

István Szabó

Productiejaar

1981

Productieland(en)

HU, DE, AT

Originele titel

Mephisto

Lengte

144 min.

Taal

Hongaars, Duits, Engels

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still uit Mephisto (István Szabó, HU/DE/AT 1981)
still uit Mephisto (István Szabó, HU/DE/AT 1981)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.