Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Meriem Bennani's LIFE ON THE CAPS: Party on the CAPS (2018-19)

Meriem Bennani

Eye on Art: Meriem Bennani

Van pratende krokodillen tot jaloerse buikdansers: de wereld van kunstenaar Meriem Bennani wordt bevolkt door een bonte stoet personages. In 2019 won ze de Eye Art & Film Prize voor haar films en installaties waarin ze moeiteloos laveert tussen documentaire, animatiefilm, reclame, reality-tv, parodie, soap en sociale media. Vandaag twee van Bennani’s films: Siham & Hafida en LIFE ON THE CAPS: Party on the CAPS.

poster Eye Art & Film Prize: Meriem Bennani special
Meriem Bennani (1988) groeide op in Rabat en studeerde in Parijs en in New York, waar ze gevestigd is. Haar films zitten vol popmuziek, over the top geluidseffecten en antropomorfe dieren. Daarbij omarmt ze het hectische tempo en de verleidelijke effecten en filters van internetcultuur. Haar gevoel voor humor werkt ontwapenend: zo communiceert ze met een breed publiek over soms ongemakkelijke onderwerpen zoals gendergelijkheid, vluchtelingenpolitiek, massasurveillance, discriminatie en de acceptatie van Arabische cultuur in het Westen.

Tijdens dit programma worden twee van Bennani’s films vertoond die niet in de tentoonstelling te zien zijn. Siham & Hafida (2017) biedt een inkijkje in het leven van twee rivaliserende chikha-artiesten. De vrouwen beoefenen een traditionele vorm van dans en zang die in Marokko prominent is in het uitgaansleven en tijdens feesten, maar die ook een vorm van verzet was in de tijd van Franse kolonisatie. De spanning tussen Siham en Hafida is niet alleen een voorbeeld van een intergenerationeel conflict, maar is ook tekenend voor de wijze waarop Marokkaanse cultuur verandert onder invloed van globalisatie en sociale media.

LIFE ON THE CAPS: Party on the CAPS (2018-19) speelt zich af in een toekomst waar vliegen heeft plaatsgemaakt voor teleportatie. Migranten die illegaal naar Amerika willen teleporteren, worden door de autoriteiten onderschept en in kampen op het eiland CAPS gezet. Krokodil Fiona vertelt over het leven in de bruisende Marokkaanse buurt. De film laat zien hoe belangrijk humor is als vorm van politiek verzet.

De avond wordt ingeleid door Marian Cousijn (Eye) en Riad Salaweh, kunstenaar en directeur van de Salwa Foundation.

Details

Productiejaar

2022

Lengte

90 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)
still uit Meriem Bennani's Siham & Hafida (2017)
still uit Meriem Bennani's LIFE ON THE CAPS: Party on the CAPS (2018-19)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.