NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Still Merry Christmas Mr Lawrence Furyo Nagisa Ōshima GB JP NZ 1983 3

Merry Christmas, Mr. Lawrence

Nagisa Oshima / GB, 1982 / 124 min.

De film waarmee Ryuichi Sakamoto debuteerde als filmcomponist én acteur. Het luchtige muzikale hoofdthema kan als tegenhanger worden gezien van de donkere thema's van de film. Sakamoto was niet de enige popster die in de film te zien is, David Bowie speelt naast hem misschien wel zijn beste rol.

Poster Merry Christmas Mr Lawrence Furyo

Onder invloed van de absurditeiten van oorlog kan er een paradoxale mix van verwantschap en vijandschap ontstaan tussen gevangene en bewaker. In Merry Christmas, Mr. Lawrence zien we dat terug in de curieuze obsessie van kampcommandant Yonoi (Sakamoto) voor zijn gevangene Jack Celliers (David Bowie). In andere hoofdrollen schitteren Tom Conti en allround Japanse filmlegende Takeshi 'Beat' Kitano.

Met zijn eerste score gooide Sakamoto meteen hoge ogen. Het bekende hoofdthema is zowel aanstekelijk als melancholisch. Daarnaast combineert de score knap strijkersarrangementen met scherpe synthesizers waarin echo’s van Yellow Magic Orchestra terug te horen zijn, de extreem succesvolle band waar Sakamoto destijds nog zeer actief mee was.

Zelfs met zijn filmmuziek bleek Sakamoto echter de pop charts te kunnen bestoken. Het nummer Forbidden Colours, gebaseerd op het hoofdthema van de film en gezongen door Japan-zanger David Sylvian, werd een hitje.

Details

Regisseur

Nagisa Oshima

Productiejaar

1982

Productieland(en)

GB

Originele titel

Merry Christmas, Mr. Lawrence

Lengte

124 min.

Taal

Engels, Japans

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Holland Festival 2021

Eye besteedt dit jaar bijzondere aandacht aan Ryuichi Sakamoto, een van de de associate artists van het Holland Festival 2021. Tijdens Holland Festival gaat Time in première; een onconventionele, woordeloze opera die Sakamoto samen met beeldend kunstenaar Shiro Takatani maakte. Zeven omringende programma’s rond Sakamoto's rijke oeuvre zijn in juni te zien in het filmmuseum.

Lees meer
Ryuichi Sakamoto © nss (zakkubalan)
Still Merry Christmas Mr Lawrence Furyo Nagisa Ōshima GB JP NZ 1983 2
Still Merry Christmas Mr Lawrence Furyo Nagisa Ōshima GB JP NZ 1983 1
Ryuichi Sakamoto © nss (zakkubalan)

Podcast

Programmeur Thijs Havens sprak over Sakamoto met De Groene Amsterdammer.

Luister naar de podcast

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye bar-restaurant.