Skip to content
NLEN
still uit Misery (Rob Reiner, US 1990)

Misery – in memoriam James Caan

In memoriam James Caan: Misery

Na een pauze in de jaren tachtig kwam James Caan terug in de verfilming van de Stephen King-thriller Misery. Als de bewonderde schrijver Paul Sheldon valt hij in handen van een fan die hem gijzelt. Caan overleed 6 juli jl. op 82-jarige leeftijd.

poster Misery (Rob Reiner, US 1990)
Schrijver Paul Sheldon (James Caan) werd rijk en beroemd met een serie boeken in het romantisch-victoriaanse genre rond het vrouwelijke personage Misery Chastain. Nu wil hij zich aan serieuzer literair werk zetten; op weg naar zijn schrijfretraite belandt hij in een zware sneeuwstorm en crasht. Hij wordt gered door Annie Wilkes (Kathy Bates in een Oscarwinnende rol), een van zijn fanatiekste fans, die het leven van de schrijver compleet overneemt.

Oscarnominatie

Misery markeerde de terugkeer van James Caan (1940 - 1982), de acteur die beroemd werd als ‘Sonny Corleone’, de oudste zoon van maffiabaas Vito Corleone in The Godfather. Werd Sonny, de driftige oudere broer van Michael Corleone (Al Pacino), met kogels doorzeefd, de acteur die Sonny speelde kreeg een Oscarnominatie voor Beste mannelijke bijrol.

James Caan werd steevast geassocieerd met z’n optreden in Coppola’s maffiafilm, maar was in werkelijkheid een veelzijdig acteur die, niet zonder gevoel voor zelfspot, evengoed z'n opwachting maakte in B-films als Freebie and the Bean (1974) Eraser (1996) of Viva Las Nowhere (2001).

Fysieke uitstraling

De in Brooklyn in een joodse familie geboren Caan studeerde economie, speelde football en trok de aandacht door z'n optreden in The Rain People (1969) van Francis Ford Coppola. Caan speelde de uitgerangeerde footballspeler ‘Killer’, een rol die Caan met z’n fysieke, ruige uitstraling en suggestie van ingehouden woede en agressie op het lijf geschreven leek.

Met hoofdrollen in Rollerball (1975, Norman Jewison), Thief (1981, Michael Mann) en bijrollen in grote spektakelproducties als A Bridge Too Far (1977, Richard Attenborough) en Elf (Jon Favreau, 2003) bewees Caan zich als acteur die thuis was in vrijwel alle genres, van actie tot comedy en van sciencefiction tot suspense.

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultPersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Rob Reiner

Productiejaar

1990

Lengte

114 min.

Productieland(en)

US

Taal

Engels

Ondertiteling

Nederlands

still uit Misery (Rob Reiner, US 1990)
still uit Misery (Rob Reiner, US 1990)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.