Skip to content
NLEN
still uit Missing Pictures (Tsai Ming-Liang's The Seven-Story Building)

Missing Pictures

Bekijk trailer

Clément Deneux & Abel Ferrara, Tsai Ming-liang, Catherine Hardwicke, Naomi Kawase, Lee Myung-Se / 2022 / 60 min.

Voor de vijfdelige VR-serie Missing Pictures zijn Abel Ferrara, Tsai Ming-liang, Catherine Hardwicke, Naomi Kawase en Lee Myung-Se gevraagd naar een film die ze altijd hadden willen maken maar die nooit is voltooid. Nu vertellen ze alsnog, in een virtual reality-wereld, waarom deze film destijds zo belangrijk voor hen was. En waarom deze nooit is gemaakt.

poster Xtended: Missing Pictures

Bij elke gemaakte film sneuvelen er tientallen films die het witte doek nooit halen. In Missing Pictures leiden vijf regisseurs ons rond in het verhaal dat ze nooit hebben kunnen vertellen. In het VR-werk sta je samen met de regisseur in een scène uit de nooit gemaakte film, terwijl deze je vertelt over het gedroomde project.

Parallel aan Missing Pictures vertoont Eye de beste films van deze makers. Op 16 december is er ook een special met de VR-regisseur Clément Deneux en internationaal gevierde filmregisseur Naomi Kawase, die meer vertellen over de serie, hun samenwerking en het verschil in aanpak en effect tussen cinema en VR-ervaring.

Regisseur van de VR Clément Deneux en filmmaker Naomi Kawase waren te gast in Eye. We vroegen ze naar hun ervaringen met het nieuwe medium.

...beeldschone virtualreality-documentaires...enerverend, humoristisch...grote intimiteit...
(NRC Handelsblad)
…waardig alternatief… een van de grootste pleziertjes van Missing Pictures om als verstokte cinefiel eventjes heel dicht bij deze filmgrootheden te kunnen verkeren… (Het Parool)
...overtuigend...sterk...interessant... (De Filmkrant, Missing Pictures - Birds of Prey)

Programma

 • Een door de computer gegenereerd beeld van een man die op een dak staat en uitkijkt over een stadsgezicht waar door donkere rookwolken de wolkenkrabbers amper te zien zijn. (still uit Missing Pictures (Abel Ferrara's Birds of Prey))

  Abel Ferrara: Birds of Prey (US)

  Birds of Prey zou de politieke thriller van zijn dromen zijn geweest. Totdat de film uit Ferrara’s handen viel. De provocerende regisseur van films als Ms. 45 (1981) en Bad Lieutenant (1992) neemt ons mee naar de set van zijn onvoltooide neo-noir die zich afspeelt in de jaren 70 in New York.

 • Een door de computer gegenereerde illustratie toont een tent die 's nachts van binnenuit verlicht is, de maan schijnt boven. In silhouet zijn een volwassene en een kind te zien , het kind lijkt een verhaal te vertellen. (still uit Missing Pictures (Tsai Ming-Liang's The Seven-Story Building))

  Tsai Ming-liang: The Seven-Story Building (Taiwan)

  Tsai Ming-liang, de Taiwanese maestro van de slow cinema, heeft geen echte ‘missing picture’, maar wat hij wel heeft zijn jeugdherinneringen, zo levendig dat die voor hem onmogelijk zijn om te verfilmen. De filmmaker grijpt virtual reality aan om terug te gaan naar het Maleisië van zijn jeugd, toen zijn grootouders hem elke avond meenamen naar maar liefst twee films.

 • In een computergegenereerde afbeelding staan ​​vier figuren op de voorgrond van een zanderig berglandschap met her en der verspreide ingenieurswerken, op de achtergrond blazen drie industriële schoorstenen donkere rook de lucht in. (still uit Missing Pictures (The Monkey Wrench Gang van Catherine Hardwicke))

  Catherine Hardwicke: The Monkey Wrench Gang (US)

  Na de enorme kaskraker Twilight probeerde Catherine Hardwicke een bewerking te maken van The Monkey Wrench Gang, een cultboek over de Amerikaanse tegencultuur van de jaren 70 en een voorloper van eco-activisme. De regisseur keert terug naar dit project waar ze zo enthousiast over was en dat, door de terughoudendheid van de Hollywood-studio’s, nooit voltooid is.

 • Een door de computer gegenereerd beeld van een moederfiguur die de hand vasthoudt van een klein kind, ze lopen van de toeschouwer weg in een sneeuwig landschap. (still uit Missing Pictures (Lee Myung-Se's Father Is Gone))

  Lee Myung-Se: Father Is Gone (Zuid-Korea)

  Father Is Gone had de debuutfilm van Lee Myung-Se kunnen zijn, maar het liep allemaal anders. Nu brengt de regisseur van First Love en Nowhere to Hide eindelijk het verloren project tot leven via virtual reality. Tegen de achtergrond van een gezin dat in de jaren zestig naar de buitenwijken van Seoel verhuist – waar de regisseur zelf opgroeide – kraakt Father Is Gone kritische noten over de plaats van de vader in de traditionele Koreaanse cultuur.

 • Een door de computer gegenereerde afbeelding toont een figuur die voor een gootsteen staat en een pot ramennoedels en eetstokjes vasthoudt. (still uit Missing Pictures (Oh Debu van Naomi Kawase))

  Naomi Kawase: Oh Debu (Japan)

  De meest gevierde vrouwelijke filmmaker uit Japan brengt een project tot leven dat ze voor ogen had na haar film Sweet Bean uit 2015. Oh Debu vertelt het verhaal van Aya, een overromantische 27-jarige vrouw. Met dit verhaal wilde Kawase zichzelf uitdagen om nu eens een komedie te maken, ver van haar naturalistische, poëtische eerdere werk.

15 december 2022 t/m 4 januari 2023 in de Room at the Top in Eye.

VR kan bijwerkingen hebben. Lees hier meer over simulatieziekte.

De presentatie Missing Pictures is tot stand gekomen in samenwerking met IDFA DocLab.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Clément Deneux & Abel Ferrara, Tsai Ming-liang, Catherine Hardwicke, Naomi Kawase, Lee Myung-Se

Productiejaar

2022

Lengte

60 min.

Taal

Engels

Onderdeel van

Missing Pictures

Bij elke gemaakte film sneuvelen er tientallen films die het witte doek nooit halen. In de VR-ervaring Missing Pictures leiden Abel Ferrara, Tsai Ming-liang, Catherine Hardwicke, Naomi Kawase en Lee Myung-Se ons rond in het verhaal dat ze nooit hebben kunnen vertellen.

Lees meer
Een computergegenereerde illustratie met een oudere figuur en een kind op de achterste rij van een bioscoop. Op het scherm wordt een martial arts gevecht getoond, het kind in de bioscoop houdt een zwaard omhoog dat de film op het scherm weerspiegelt. (campagnebeeld Xtended: Missing Pictures; still uit Missing Pictures (Tsai Ming-Liang's The Seven-Story Building))

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

Why in Eye

Deze VR-ervaring onderzoekt de relatie tussen cinema en nieuwe vormen van bewegend beeld en geluid, een van de speerpunten van Eye.

Anna Abrahams
programmeur Eye

In een computergegenereerde afbeelding staan ​​vier figuren op de voorgrond van een zanderig berglandschap met her en der verspreide ingenieurswerken, op de achtergrond blazen drie industriële schoorstenen donkere rook de lucht in. (still uit Missing Pictures (The Monkey Wrench Gang van Catherine Hardwicke))
Een door de computer gegenereerde illustratie toont een tent die 's nachts van binnenuit verlicht is, de maan schijnt boven. In silhouet zijn een volwassene en een kind te zien , het kind lijkt een verhaal te vertellen. (still uit Missing Pictures (Tsai Ming-Liang's The Seven-Story Building))
logobalk Xtended: Missing Pictures (zwart) (1:1)

Met dank aan

Missing Pictures werd mede mogelijk gemaakt door deze productiepartners

Lees meer over Missing Pictures

In samenwerking met

logo IDFA DocLab
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.