Skip to content
NLEN
Mongools goud 4

Mongools goud

Thomas Doebele / NL, 2014 / 53 min.

Voorafgaand aan Mongools goud geeft cellist Ernst Reijseger een kort concert. Aansluitend de nieuwste documentaire van de befaamde filmmaker Thomas Doebele, over de zoektocht van cellist Ernst Reijseger in Mongolië naar het perfecte paardenhaar voor zijn strijkstok en de muziek van de paardenviool.

Mongools goud 3

Documentaire waarin de eigenzinnige cellist Ernst Reijseger op zoek gaat naar het Mongoolse “witte goud”, het beste paardenhaar voor de strijkstok ter wereld. Zijn ontmoetingen met leerlingen op de nationale muziekacademie en instrumentbouwers in de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar, paardenvioolspelers en zangers op de steppen, spelen zich af tegen de achtergrond van de explosieve ontwikkelingen in de mijnbouw en de toenemende verstedelijking en milieuvervuiling in booming Mongolië.

De oorspronkelijke nomadencultuur met de jaarlijkse paardenslacht staat onder druk, de handel in paardenstaarten wordt overgenomen door de Chinezen. De musici in Mongolië blijven de liefde voor hun land, hun voorouders en hun rijke historie in beeldende metaforen bezingen, maar langzamerhand klinken in de poëtische teksten ook kritiek en zorg over de kwetsbaarheid van hun land, een van de snelst groeiende economieën ter wereld.

Details

Regisseur

Thomas Doebele

Productiejaar

2014

Productieland(en)

NL

Originele titel

Mongools goud

Lengte

53 min.

Drager

DCP non-encrypted

Mongools goud 3
Mongools goud 6
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.