NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Mug eye filmmuseum01

Mug

Mug

Malgorzata Szumowska / PL, 2018 / 91 min.

Het komische drama Mug volgt de verwikkelingen rond de eerste persoon in Polen die een gezichtstransplantatie ondergaat, onder al te grote belangstelling van de media. Deze Jacek groeit zo tegen wil en dank uit tot nationale held.

Poster mug eye filmmuseum

Jacek houdt van zijn hond en heavy metal. Hij racet in de weilanden bij zijn huis en in de discotheek danst hij wild met zijn vriendin Dagmara. Als bouwvakker bouwt hij mee aan ”s werelds grootste Jezus-standbeeld. Alles lijkt voor hem op rolletjes te lopen, maar zijn leven wordt flink op de proef gesteld wanneer hij bij een arbeidsongeval ernstig verminkt raakt aan zijn gezicht. Als eerste persoon in Polen ondergaat Jacek een gezichtstransplantatie, wat veel aandacht oplevert in de media.

groter en groter

Hoewel hij als nationale held wordt beschouwd, herkent Jacek zichzelf niet meer in de spiegel en weten de dorpsbewoners van zijn ouderlijk dorp niet hoe ze moeten omgaan met zijn nieuwe uiterlijk. Onthechting en eenzaamheid liggen op de loer. Intussen wordt het standbeeld van Jezus alsmaar groter en groter.

over de regisseur

Małgorzata Szumowska (1973) bekijkt in Mug via een komische bril het hedendaagse Polen en het leven in de provincie. In 2008 won ze de Zilveren Luipaard in Locarno met 33 Scenes from Life. Haar films Stranger (2004) en Elles (2011) draaiden in het Berlinale Panorama, In the Name of... werd net als Mug geselecteerd voor de Competitie in Berlijn, waar haar film Body (Previously Unreleased, 2016) in 2015 de Zilveren Beer won voor Beste Regisseur.

Details

Regisseur

Malgorzata Szumowska

Productiejaar

2018

Productieland(en)

PL

Originele titel

Twarz

Lengte

91 min.

Taal

Pools, Roemeens, Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Mug eye filmmuseum02
Mug eye filmmuseum03