Skip to content
NLEN
Murder zwart wit2

Murder!

Een actrice wordt veroordeeld voor de moord op een andere actrice. Een gerenommeerd acteur, als jurylid betrokken bij de rechtspraak, raakt alsnog overtuigd van haar onschuld en start een eigen onderzoek. Volgens Hitchcock was Murder! zijn eerste volwaardige whodunit, met memorabele climax.

Murderposter

Voor zijn derde geluidsfilm maakte Hitchcock - volgens sommige kenners voor het eerst in de filmgeschiedenis - gebruik van een voice-over om de gedachtes van de hoofdpersoon weer te geven.

Hij keerde terug naar het misdaadgenre met deze toneelbewerking in theatrale setting – Hitch was een fervent theaterbezoeker – en liet een van de vermakelijkste scènes uit Murder! afspelen tijdens een klucht als de rechercheurs in complete verwarring de acteurs moeten volgen die afwisselend in en uit hun rol vallen. Hitch maakt soms gebruik van een snelle montage – voor die tijd hoogst ongebruikelijk – en een beetje travestie, dat later een belangrijke rol zou spelen in Psycho. Hitchcock schoot tegelijktijd een Duitse versie van de film, met een bijna volledig andere cast, uitgebracht als Mary (Mord - Sir John greift ein!) in 1931.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

The Hitchcock Touch

This summer, Eye is honouring the most iconic and influential director of all time, Alfred Hitchcock, with a major retrospective including nine restored silent films. These Hitchcock 9 can be seen in the Netherlands for the first time. For the restoration of these seldom shown first films, material from the Eye collection has been used.

Lees meer
still uit Rear Window (Alfred Hitchcock, US 1954)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.