Skip to content
NLEN
Still My Lost Country

My Lost Country

Ishtar Yasin Gutiérrez / CR, IQ, EG, FR, CL, 2022 / 96 min.

Aan de hand van familiefoto’s, brieffragmenten en geluidsopnames construeert filmmaker Ishtar Yasin Gutiérrez een liefdevol portret van haar vader, de theaterregisseur Mohsen Sadoon Yasin, en een elegie voor hun verloren thuisland, Irak.

poster IDFA 2022

Een groot deel van zijn leven heeft de Iraakse theaterregisseur Mohsen Sadoon Yasin doorgebracht in al dan niet zelfverkozen ballingschap. In haar documentaire construeert Ishtar Yasin Gutiérrez een liefdevol portret van haar vader, dat tegelijk een elegie is voor een thuisland waarnaar terugkeer niet mogelijk is. Omdat het ingrijpend veranderd is, en omdat het misschien altijd al meer een idee was dan werkelijkheid.

Via familiefoto’s, theateraffiches, krantenknipsels, maar ook geluidsopnames en fragmenten uit brieven die ze elkaar schreven, met poststempels uit Costa Rica, Chili, Denemarken, volgt ze zijn omzwervingen over de wereld. En ze filmt haar vader in het nu: zijn gezicht, zijn handen, zijn verhalen.

Orde is er nauwelijks, althans geen chronologische orde. De film is als een lapjesdeken van herinnering en verbeelding, van texturen en referenties – naar theater, rituelen en Sumerische kosmologie. En altijd is daar Irak, als een onbereikbare kern die Mohsen Sadoon Yasin in zich meedraagt, net als de volksliedjes die nog immer in zijn hoofd rondzingen.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ishtar Yasin Gutiérrez

Productiejaar

2022

Productieland(en)

CR, IQ, EG, FR, CL

Lengte

96 min.

Taal

Spaans, Arabisch, Russisch

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.