Skip to content
NLEN
Mystere des roches de kador le 12374 1

Mystère des Roches de Kador, Le

Léonce Perret / FR, 1912

Sprankelend spel in een film over de getraumatiseerde Suzanne die wordt behandeld met een ‘nieuwe cinematografische psychotherapie’. Bevat een van de mooiste shots van de vroege cinema. Een van de bijzondere films uit de verzameling van filmpionier Jean Desmet, aan wie EYE een tentoonstelling wijdt. Met live muziek (Cinema Concert).

Mystere des roches de kador le 12374 2

In een onvergetelijk shot valt de getraumatiseerde Suzanne op prachtige wijze flauw voor een helwit filmdoek. Suzanne - gespeeld door rascomédienne Suzanne Grandais - was daarvoor al ten prooi gevallen aan geheugenverlies en bevindt zich in een catatonische toestand als gevolg van een traumatische ervaring die ze opliep tijdens een schietincident aan de ruige kust. Suzannes neef, die verliefd op haar is, probeerde haar verloofde neer te schieten.

Suzanne wordt behandeld door professor Williams met een “nieuwe cinematografische psychotherapie”. Ze spelen de hele situatie nog eens na en leggen de traumatische gebeurtenis op film vast, waarna de film aan de patiënt wordt vertoond – met helend resultaat.In deze korte film van regisseur Léonce Perret (die zelf steeds de mannelijke hoofdrol speelt) demonstreert Grandais haar sprankelende spel.Live muzikale begeleiding door Ensemble Lumaka: Miriam Overlach (harp), Jana Machalett (fluit) en Martina Forni (altviool). Het ensemble speelt Franse muziek van Debussy en Fauré. Voorfilm: Léonce à la campagne (12”).Voorafgaand geeft filmregisseur Eric de Kuyper een gratis toegankelijke lezing over regisseur Léonce Perret in de IJlounge.

Details

Regisseur

Léonce Perret

Productiejaar

1912

Productieland(en)

FR

Originele titel

Mystère des Roches de Kador, Le

0

Drager

35mm

Mystere des roches de kador le 12374 2
Geheim van de rotsen van kador het a05421
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.