Skip to content
NLEN
still uit After the Rehearsal (Na de repetitie / Efter repetitionen) (Ingmar Bergman, SE 1983)

Na de repetitie

Ingmar Bergman / SE, 1983 / 70 min.

Voor de regisseur die de hoofdrol speelt in Na de repetitie is de grens tussen kunst en leven volledig vervaagd: de muren van het repetitielokaal lijken samen te vallen met de grenzen van zijn leefwereld. Het theater is zijn leven. Hier speelt zich een psychologisch duel af met een jonge actrice. Deze film inspireerde Ivo van Hove tot een theaterstuk: zie de tentoonstelling All About Theatre About Film.

poster After the Rehearsal (Na de repetitie  Efter repetitionen) (Ingmar Bergman, SE 1983)

Na zijn officiële afscheid van de bioscoop met Fanny och Alexander (1982) was Bergman nauwelijks een jaar later terug met de tv-film Efter Repetitionen (Na de repetitie). Met weinig middelen – een toneel en drie acteurs – gaf de Zweedse meester een kijkje in de poel van menselijke zielenroerselen en relatie-ellende.

Na de repetitie blijft Vogler alleen achter op het verlaten podium om uit te rusten en na te denken. Dan verschijnt Anna, de jonge actrice die de hoofdrol speelt in het stuk dat hij regisseert. Ze raken verwikkeld in een discussie over het toneelstuk, over acteren, en over Anna’s overleden moeder Rakel, die ooit Voglers muze en minnares was maar kampte met depressies en alcoholisme. Het gesprek is een subtiel psychologisch duel.

Wanneer Anna onthult dat ze zwanger is, reageert Vogler boos: vindt ze het dan niet belangrijk om de hoofdrol in zijn stuk te spelen? Dan vertelt Anna dat ze de zwangerschap al heeft afgebroken, voor de kunst. Is dat het waard? Rakel verschijnt ook op het toneel, vermoedelijk in een droom van de regisseur.

Met maar drie acteurs en één enkele plaats van handeling – het theater – doet de film sterk aan een toneelstuk denken. Er zijn paralellen tussen de hoofdpersoon en Bergman zelf: ook hij was een gevestigde, oudere regisseur die bekendstond om zijn liefdesrelaties met de actrices met wie hij samenwerkte.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ingmar Bergman

Productiejaar

1983

Productieland(en)

SE

Originele titel

Efter repetitionen

Lengte

70 min.

Taal

Zweeds

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

All About Theatre About Film

Film en theater beïnvloeden elkaar doorlopend. Om die kruisbestuiving tussen de twee werelden te vieren, nodigde Eye toneelregisseur Ivo van Hove en scenograaf Jan Versweyveld uit om een tentoonstelling samen te stellen.

Lees meer
campagnebeeld All About Theatre About Film
still uit After the Rehearsal (Na de repetitie / Efter repetitionen) (Ingmar Bergman, SE 1983)
still uit After the Rehearsal (Na de repetitie / Efter repetitionen) (Ingmar Bergman, SE 1983)

Nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.