Skip to content
NLEN
still uit Naked Lunch (David Cronenberg, GB/CA 1991)

Naked Lunch

David Cronenberg / GB, CA, 1991

David Cronenberg, regisseur van weirde vertellingen als The Brood en Rabid, leek geknipt voor de verfilming van William Burroughs’ stream of consciousness-vertelling Naked Lunch. Peter Weller speelt de schrijver in diverse staten van, eh, geestverruiming… De pratende en vleesetende typmachine is een beeld dat beklijft. 

poster Naked Lunch (David Cronenberg, GB/CA 1991)

Nadat Burroughs een half jaar lang in een verduisterde hotelkamer in Tanger naar zijn grote teen had zitten staren, besloot de verslaafde Beatschrijver schoon schip te maken. Hij kickte af en zette zich aan de arbeid, met Naked Lunch als resultaat.

Cronenberg gebruikte de geruchtmakende roman als startpunt voor een film over het leven van de intussen beroemde schrijver, in de roman aangeduid als “Bill Lee”. Deze schetst een hallucinerend beeld van een samenleving waarin iedereen is onderworpen aan de autoriteit van Dr. Benway, een machtswellusteling in dienst van Interzone Inc. – metafoor voor de door Burroughs ervaren almacht van de USA.

De regisseur vermengde droogkomische horrorsketches uit de roman – denk aan pratende anussen, reusachtige kakkerlakken met hilarische seksdrive en sadistische agenten – met het gekwelde levensverhaal van de hoog-intelligente Burroughs, die zijn vrouw Joan per ongeluk doodschoot.

Cronenberg liet Weller de hoofdrol vertolken en wierp vervolgens de suggestie dat hij de roman had verfilmd ver van zich. Hij had, in beste Burroughs-traditie, de roman “opnieuw gedroomd”.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

David Cronenberg

Productiejaar

1991

Productieland(en)

GB, CA

Originele titel

Naked Lunch

0

Ondertiteling

FRA of NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

David Cronenberg

Eye presenteerde van 22 juni t/m 14 september 2014 een grote tentoonstelling rond regisseur David Cronenberg, die een cultstatus verwierf met zijn eigenzinnige films over de wisselwerking tussen lichaam, geest, technologie en massamedia. De tentoonstelling verkende de wereld van Cronenberg via het hoofdthema uit zijn films: de fysieke en psychologische transformatie van zijn personages.

Lees meer
campagnebeeld David Cronenberg – The Exhibition
still uit Naked Lunch (David Cronenberg, GB/CA 1991)
still uit Naked Lunch (David Cronenberg, GB/CA 1991)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.