Skip to content
NLEN
Nationalgallerystill1

National Gallery

Frederick Wiseman / FR, US, GB, 2014 / 180 min.

Meesterdocumentairemaker Frederick Wiseman kreeg met zijn camera exclusief toegang tot de beroemde Londense National Gallery, die een van de belangrijkste kunstcollecties ter wereld herbergt. Het resultaat: een drie uur durend feest voor kunstliefhebbers – Meesterwerken van Titiaan, Da Vinci en Turner trekken voorbij – en een mooi portret van de mensen achter de schermen van het museum.

Nationalgalleryposter

Wiseman kon in 2012 meer dan twaalf weken filmen in het bezoekersgedeelte en tijdens rondleidingen, stafvergaderingen, restauraties en protesten. Zoals gebruikelijk observeert hij zijn omgeving via zijn beroemde fly-on-the-wall-aanpak, zonder gebruik te maken van voice-over en interviews. Hierdoor stimuleert hij de kijker om zijn eigen betekenis aan het materiaal te geven, net zoals we dat doen bij de schilderijen.Kunstliefhebbers kunnen zich drie uur lang laven aan de enorme rijkdom van de kunstcollectie, waarbij Wiseman zich vooral concentreert op de oude meesters. Zijn bezoek valt samen met de grote tentoonstellingen over Titiaan, Leonardo Da Vinci en Turner. Hij vangt ook gesprekken op van de kenners die bij het museum werken en met kennis, passie en humor over de kunst spreken.Achter de schermen volgen we de beraadslagingen van directeur Nicholas Penny en hoofd communicatie Jill Preston, die een nieuw publiek willen trekken zonder afbreuk te doen aan de integriteit van het museum. Ook brengt Wiseman een bezoek aan het atelier van restauratiespecialist Larry Keith, die werkt aan Rembrandts portret van Frederick Rihel te paard.

“magische museumdocumentaire…boeiend portret…op het toppunt van zijn kunnen…geconcentreerd en veelzijdig portret… (**** NRC Handelsblad)

“...sterke documentaire...Wiseman doet zijn naam eer aan...hedendaagse maestro... (***** Trouw)

“Museum komt schitterend tot leven…fascinerende blik vóór en achter de schermen. Prachtig….de lengte betaalt zich uit. Na afloop hebben we het idee dat we drie uur in The National Gallery hebben rondgelopen. Scheelt een reis naar Londen. (**** Het Parool)

Details

Regisseur

Frederick Wiseman

Productiejaar

2014

Productieland(en)

FR, US, GB

Originele titel

National Gallery

Lengte

180 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Nationalgallerystill2
Nationalgallerystill3 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.