Skip to content
NLEN
1911 suffragettes

Nelleke Noordervliet presenteert: Een vrouw in broek

Suffragettes, vrouwen die zich als man verkleden, vrouwen in de fabriek: in de Desmetfilms zie je dat de rol van de vrouw in de jaren tien van de vorige eeuw snel verandert. Schrijfster Nelleke Noordervliet buigt zich over de beelden van de vroege cinema in de collectie van filmpionier Jean Desmet, aan wie EYE een tentoonstelling wijdt. Met live muziek.

Noordervliet nelleke ernie enkelaar vermelden rechtenvrij

Hoe het verleden doorwerkt in het heden, is de rode draad in het oeuvre van schrijfster Nelleke Noordervliet. Zo legt ze in haar boek Altijd roomboter, over de periode 1850 -1950, het accent op de ontwikkelingen in de arbeidsverhoudingen onder druk van de toenemende industrialisatie en op het dagelijks leven van de lagere standen, en besteedt ze bijzondere aandacht aan het leven van vrouwen.

Aan de hand van beelden uit de collectie van filmpionier Jean Desmet houdt schrijfster en columniste Nelleke Noordervliet (1945) een verhaal over het vrouwbeeld in de vroege cinema. De filmfragmenten zijn door haar gekozen. Samenstelling en presentatie Nelleke Noordervliet.Live muziek Ibelisse Guardia Ferragutti (zang, bas, synthesizer, Wurlitzer) en Oscar Jan Hoogland (piano)

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Jean Desmets Droomfabriek

Van 13 december 2014 tot en met 12 april 2015 wijdde Eye een tentoonstelling aan een van de interessantste periodes uit de filmgeschiedenis aan de hand van de collectie van Jean Desmet (1875-1956).

Lees meer
campagnebeeld Jean Desmets Droomfabriek
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.