Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Revenge of the Nerds (Jeff Kanew, US 1984)

Nerd Night

Koolhoven & Simons: Nerd Night

Toen nerds nog echte nerds waren en niet de techmiljardairs van nu: vanavond Revenge of the Nerds, plus fragmenten met beroemde nerds als George McFly uit Back to the Future (1985) en Willy uit Amsterdamned (1988).

poster Revenge of the Nerds (Jeff Kanew, US 1984)
De langlopende Revenge of the Nerds-serie is een typisch product van zijn tijd – een franchise die alleen in het pre-internettijdperk had kunnen ontstaan, toen je al een nerd was als je 'goed was met computers'. In Revenge of the Nerds zijn het eerder outcasts van divers allooi, die uit hun eerstejaars studentenkamer zijn gegooid nadat medestudenten hun eigen onderkomen hebben platgebrand.

De gemene Jocks haten de nerdy Lambda's alleen omdat ze anders zijn. Om hun hipheid te bewijzen veranderen de Lambda's voor eventjes in een new-wave-band, maar in de ogen van anderen horen ze er toch nooit echt bij. "Voor mij lijken ze allemaal op elkaar", zegt een van de wrede studentes.

Er zijn latere pleidooien geweest om Revenge of the Nerds eigenlijk te zien als een parabel over burgerrechten. De nerds eisen rechtvaardigheid en acceptatie voor hun anders zijn. Mooi gezegd, maar Revenge of the Nerds is óók gewoon een platte college-komedie – een van de besten in zijn soort – met idiote feestbeesten, clichés over bitchy bimbo's en seksgrappen uit een vervlogen tijdperk.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Jeff Kanew

Productiejaar

1984

Lengte

155 min.

Voertaal

Nederlands

Moderator

Martin Koolhoven & Ronald Simons

Productieland(en)

US

Taal

Engels

Ondertiteling

Nederlands

Onderdeel van

Koolhoven & Simons

Koolhoven en Simons zijn terug! Als vanouds buigen de twee zich over de ins & outs van de genrefilm en presenteren niet eerder in Eye vertoonde titels binnen niets verhullende thema’s. Denk aan avonden rond de Truckerfilm, Grindhouse of de Wraak van de Natuur. Een ode aan zelden vertoonde trailers en vergeten klassiekers, waar mogelijk op 35mm, met films uit de Eye-collectie.

Lees meer
campagnebeeld Martin Koolhoven & Ronald Simons
still uit Revenge of the Nerds (Jeff Kanew, US 1984)
still uit Revenge of the Nerds (Jeff Kanew, US 1984)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.