Skip to content
NLEN
Meet the Archive 2023: Not in this Cinema

New(s) from the Collection

Meet the Archive 2023: New(s) from the Collection

Hoe veelzijdig de Eye-collectie is, wordt ieder jaar duidelijk als de collectiespecialisten voor het voetlicht treden tijdens Meet the Archive (gratis toegang). Zij brengen bijzondere verhalen over de (vroege) filmgeschiedenis en halen vergeten filmmakers naar voren.

poster Meet the Archive 2023

Zaterdag 3 juni vertellen curatoren en restauratoren over hun nieuwste onderzoeksprojecten, waarbij topics worden besproken als het vergeten werk van vroege vrouwelijke filmmakers, bijzondere vondsten en spraakmakende schenkingen aan het archief.

Gratis toegang: haal op de dag zelf een kaartje aan de kassa.

Programma

  • Sigma Collectie: schenking Matthijs van Heijingen (20')

    Het langverwachte papieren archief van Matthijs van Heijningen, Nederlands’ bekendste filmproducent, en zijn partner Guurtje Buddenberg, bekend onder de firmanaam Sigma Films, is inmiddels volledig geïnventariseerd. Met een betrokkenheid bij meer dan 80 veelal grote speelfilms is dit zeer belangrijke archief een grote aanwinst voor Eye’s collectie. Het omvangrijke werk hieraan wordt gepresenteerd middels een film van archivaris Piet Dirkx.

  • Niet in deze bisocoop: censuur (30')

    Vanaf de opkomst van de bioscoop rond 1910 speelden lokale en nationale keuringscommissies een belangrijke rol bij wat er wel of niet mocht worden vertoond. In de Eye-collectie bevinden zich vijftien verhuisdozen met coupures die zijn gemaakt door de filmdistributeur Centra Film: filmfragmenten die op bevel van de nationale filmkeuring uit de film zijn gesneden, maar ook scènes die de distributeur op eigen gezag heeft verwijderd. Welke strategieën liggen hieraan ten grondslag? Presentatie: Ad de Kroon (filmarchivaris) en Rommy Albers (curator).

  • 16mm: kleur en geluid in de jaren dertig (15')

    In de jaren dertig deed kleurenfilm op 16mm haar intrede. De Amsterdamse filmmaatschappij Klankfilm-Studio Van Wouw maakte zwart-wit geluidsfilms op 16mm in opdracht van bedrijven, politieke partijen en vakbonden, waaronder Onder water door (1939), over de bouw van de Rotterdamse Maastunnel. De vindingrijke Van Wouw was er met behulp van de optische printer in geslaagd kleur en geluid te combineren tot een korte ode aan de arbeid – op 16mm. Presentatie: Rommy Albers.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2023

Lengte

87 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Meet the Archive 2023

Curatoren en restauratoren van Eye presenteren hun nieuwste ontdekkingen tijdens de Meet the Archive-dag. Je komt op deze editie meer te weten over de geschiedenis van feministisch filmcollectief Cinemien, met de vertoning van de gerestaureerde Cinemien-documentaire Donna: vrouwen in verzet.

Lees meer
Twee protesterende vrouwen staan ​​omsingeld door politieagenten met helmen, ze lijken te schreeuwen, één heeft haar eerste in de lucht (campagnebeeld Meet the Archive 2023)
Matthijs van Heijningen en Guurtje Buddenberg (2006)
Meet the Archive 2023: Onder water door (1939)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.