NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Night and Fog in Japan (Nagisa Oshima, JP 1960)

Night and Fog in Japan

Nagisa Oshima / JP, 1960 / 107 min.

Voormalige kameraden in de communistische jeugdstrijd nemen elkaar genadeloos de maat tijdens het huwelijksfeest van een van hen. Oshima's visueel gedurfde, radicale film werd destijds als subversief beschouwd.

poster Night and Fog in Japan (Nagisa Oshima, JP 1960)
Night and Fog in Japan speelt zich af op de bruiloft van twee radicale ‘kameraden’, die in de jaren vijftig protesteerden tegen de ondertekening van het veiligheidsverdrag tussen de VS en Japan. Het feest verzandt al snel in bittere verwijten over het falen van het Japanse linkse activisme in de jaren vijftig.

Oshima profiteerde optimaal van de carte blanche die hem kortstondig werd verleend na het verrassende kassucces van Naked Youth. Hij kon zo zijn eerste echt radicale, Brechtiaanse film maken, even compromisloos als politiek geladen. De camera's schuiven rusteloos heen en weer tussen de gepolariseerde facties op een bruiloft terwijl ze debatteren over de mislukte erfenis van de Japanse studentenopstanden. De film is met een meedogenloze intensiteit gefilmd en gespeeld, zie alleen al de visuele durf van het openingsshot van 10 minuten.

De titel is ontleend aan Alain Resnais' beroemde korte film over de Holocaust, Nuit et brouillard (1956). Oshima’s film werd door de studio als gevaarlijk en opruiend beschouwd en werd al na enkele dagen na de release teruggetrokken. Night and Fog in Japan wordt samen met Godards La Chinoise beschouwd als een belangrijk document van zijn tijd. ‘Een van de beste van het jaar... een van de meest doordringende politieke films die ik ooit heb gezien’, schreef The Village Voice.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Nagisa Oshima

Productiejaar

1960

Productieland(en)

JP

Originele titel

Nihon no yoru to kiri

Lengte

107 min.

Taal

Japans

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Onderdeel van

Shochiku 100

Yasujiro Ozu, Masaki Kobayashi, Takeshi Kitano: het zijn de grootmeesters van de Japanse cinema. Maar wie weet dat hun werk mogelijk is gemaakt door Shochiku? Eye staat in 2022 stil bij het meer dan honderdjarig bestaan van een van de oudste en grootste filmmaatschappijen van Japan.

Lees meer
campagnebeeld Shochiku 100 (still uit Carmen Comes Home (Keisuke Kinoshita, JP 1951))
still uit Night and Fog in Japan (Nagisa Oshima, JP 1960)
still uit Night and Fog in Japan (Nagisa Oshima, JP 1960)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.