Skip to content
NLEN
still uit Night Moves (Kelly Reichardt, US 2013)

Night Moves

Kelly Reichardt / US, 2013 / 112 min.

Uitgebeende psychothriller met Jesse Eisenberg en Dakota Fanning als ecoterroristen die een aanslag beramen op een hydro-elektrische dam. Met de voor haar karakteristieke aandacht voor de natuur stelt Reichardt urgente sociale en politieke vragen over engagement, en hoe ver je daarin kunt gaan.

poster Night Moves (Kelly Reichardt, US 2013)

Josh (Jesse Eisenberg) werkt op een biologische boerderij in Oregon, en wordt steeds radicaler in zijn ecologische overtuiging. Samen met een jonge activiste (Dakota Fanning) en een ex-marinier met een nogal troebel verleden (Peter Sarsgaard) ondernemen ze een nachtelijke riviertocht om een grootse daad te stellen. Hun geloof in hun eigen gelijk maakt ze blind voor de zwakke kanten van het plan.

Wanneer alles anders gaat dan verwacht, verandert de film in een eco-thriller, over de vraag wanneer het doel de middelen heiligt en hoeveel 'collateral damage' je mag maken in de strijd voor een beter milieu. Wanneer wordt engagement blind fanatisme?

Een echte Kelly Reichardt

De personages, hun complexe psychologie en hun morele dilemma's zijn rustig en realistisch geportretteerd, met veel ruimte voor het landschap. Je herkent de film hierdoor meteen als een echte Kelly Reichardt, een van Amerika's groten in de onafhankelijke cinema.

Met veel oog voor de natuur waarin haar personages ronddolen, stelt Reichardt op subtiele wijze urgente sociale en politieke vragen. Een groter budget en grotere acteursnamen maken van deze eco-thriller Reichardts meest commerciële productie ooit, maar in dit observerende, gelaagde en lichtjes desoriënterend suspensedrama blijft ze haar less is more-esthetiek trouw. Grand Prix op het Festival du Cinéma Américain in Deauville.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Kelly Reichardt

Productiejaar

2013

Productieland(en)

US

Originele titel

Night Moves

Lengte

112 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
Illustratie van Joost Stokhof in geel en blauw op een zwarte achtergrond toont verschillende kleinere illustraties van cellen, amoeben, zeedieren, vissenkoppen en een menselijk skelet waar bloemen en planten uit de botten groeien (campagnebeeld Cinema Ecologica)

Why in Eye

Er is in deze film zoveel ruimte voor het landschap dat het een personage wordt, en je je afvraagt: kijken de drie activisten naar het landschap of kijkt het landschap naar hen?

Anna Abrahams
programmeur Eye

still uit Night Moves (Kelly Reichardt, US 2013)
still uit Night Moves (Kelly Reichardt, US 2013)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.