Skip to content
NLEN
Nightfall 606x340

Nightfall

James Benning / US, 2011

Real time zonsondergang in de Sierra Nevada begint in de late namiddag als de zon zakt en eindigt in duisternis. Puur, radicaal, en minimaal beeld van iets vanzelfsprekend dat ons zo vaak ontgaat, is ook een bijzonder fysieke ervaring van de ongrijpbare tijd.

Nightfall

James Benning heeft vele minimalistische observaties gemaakt van het Amerikaanse landschap, die diep weten te raken. Zelden nemen we de tijd om zo aandachtig te kijken naar een filmbeeld als bij zijn films. Met zijn real time observatie van de geleidelijk intredende duisternis nodigt Benning je uit om te vertragen en met verhoogde aandacht te kijken naar iets waar je anders aan voorbij zou lopen of geen tijd voor zou hebben. De bijna meditatieve duur van zijn heldere, subtiele en kalme film is van cruciaal belang. Benning vertraagt het kijktempo, waarbij je gedachten alle kanten op kunnen gaan, van extreme focus tot doelloos zwerven.

Vertoning t.g.v. de tentoonstelling rond Jean Desmet, waar ook het kijken en tonen belangrijker is dan het vertellen van een verhaal. De vrije manier waarop film in de jaren 10 werd gebruikt vertoont overeenkomsten met James Bennings opvatting van wat film kan zijn.Inleiding door EYE curator Mark-Paul Meyer.

Details

Regisseur

James Benning

Productiejaar

2011

Productieland(en)

US

Originele titel

Nightfall

0

Drager

Blu-ray

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.