Skip to content
NLEN
North by northwest 0

North by Northwest

Alfred Hitchcock / US, 1959 / 136 min.

De ultieme Hitchcock: suspense, humor, technische hoogstandjes en spectaculaire achtervolgingen wisselen elkaar af. Deze ironische spionage- en avonturenfilm groeide uit tot een van de bekendste Hitchcocks, niet in het laatst door het superieure acteerwerk van Cary Grant. Vertoning op 35mm.

Poster north by northwest

Reclameman Roger O. Thornhill (Cary Grant) wordt voor geheim agent en moordenaar aangezien en raakt verstrikt in een web van dodelijke intriges. Geholpen door een raadselachtige vrouw (Eva Marie Saint) slaat Thornhill op de vlucht; hij wordt verdacht van moord op een diplomaat van de Verenigde Naties en overleeft ternauwernood een aanslag.

Ten einde raad bindt hij de strijd aan met de misdadigers én de politie. De apotheose is een achtervolging over de in de rotsen uitgehakte hoofden van vier Amerikaanse presidenten op de top van Mount Rushmore.

stiekeme foto's

North By Northwest was een van Hitchcocks grootste commerciële successen. Alle ingrediënten waaraan Hitchcock zijn wereldfaam dankt, zijn in de film verwerkt: suspense, humor en romantiek, technische hoogstandjes en spectaculaire achtervolgingen.

Voor de opnamen van het gebouw van de Verenigde Naties moest Hitchcock gebruikmaken van een verborgen camera. Het interieur reconstrueerde hij aan de hand van foto's die hij stiekem in het gebouw had gemaakt. North by Northwest is de laatste samenwerking tussen Cary Grant en Hitchcock.

Vertoning op 35mm (uit de Eye-collectie).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Alfred Hitchcock

Productiejaar

1959

Productieland(en)

US

Originele titel

North by Northwest

Lengte

136 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Drie klassiekers per week, geselecteerd door de programmeurs van Eye, vertoond op het grote doek, indien mogelijk op 35mm.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
North 0
North by northwest 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.