Skip to content
NLEN
Nouchka van Brakel (L) zit op een stoepje en wijst de regieaanwijzingen naar drie kindacteurs op de set van De baby in de boom (NL 1969)

Nouchka van Brakel: korte films

Nouchka van Brakel: korte films

Drie korte films van Nouchka van Brakel, een van Nederlands belangrijkste filmmakers: De baby in de boom, Sabotage en Een winkelier keert niet weerom. Met vooraf aan iedere film een korte inleiding door Van Brakel.

poster Nouchka van Brakel: Korte films

Voordat Nouchka van Brakel zou doorbreken met Het debuut, maakte ze een aantal korte films die nu eindelijk weer te zien zijn. Tussen de films door gaat Eye-programmeur Marike Huizinga met Van Brakel in gesprek over haar korte films en documentaires.

Programma

 • still uit Sabotage (Nouchka van Brakel, NL 1967)

  Sabotage (NL 1967, 17')

  Korte film over vier jongens die in de clinch raken met de bewaker van een bouwterrein omdat het groeiend aantal gebouwen hun speelterrein doet inkrimpen. Ze beramen allerlei listen om tot het verboden terrein door te dringen.

  Nouchka van Brakel: "De inspiratiebron was mijn bewondering voor de onverwoestbare creativiteit van kinderen waarmee ze tegenslagen het hoofd bieden."

 • still uit De baby in de boom (Nouchka van Brakel, NL 1969)

  De baby in de boom (NL 1969, 20')

  Korte film, geproduceerd door Rob du Mée, waarin drie jongens op een zondagmiddag willen gaan zwemmen, maar een van de drie moet op zijn kleine babyzusje passen. Ze besluiten de baby mee te nemen naar het park. Met z'n drieën verzinnen ze leuke spelletjes die ze ook met de baby kunnen doen, maar deze stelt hen telkens weer voor nieuwe problemen. De jongens weten echter op alles een antwoord te vinden.

  Nouchka van Brakel: "Op een vrouwenfestival kwam een serieuze feministe naar mij toe met de opmerking: ‘Dit is ook een goede manier om de boodschap van het feminisme vorm te geven!'"

 • still uit Een winkelier keert niet weerom (episode uit Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming) (Nouchka van Brakel, NL 1975)

  Een winkelier keert niet weerom (NL 1975, 22')

  Deel van het vierluik Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming naar de korte verhalen vol zwarte humor van Heere Heeresma. Dit deel gaat over een kruidenier die uit varen gaat met een postbode die hij op een bizarre manier leert kennen. Met Rijk de Gooyer en John Kraaijkamp sr.

  Nouchka van Brakel: "Mijn inspiratiebron was om komiek John Kraaijkamp sr. zijn eerste melancholieke rol te laten spelen. Samen met Rijk de Gooyer vormde hij het succesvolle tv-duo Een paar apart. Hoewel Rijk de Gooyer niet mijn eerste keus was en ze heel lang niet samen hadden opgetreden blijkt hun herstelde combinatie een voltreffer. ‘Een juweeltje’ schrijft de pers."

 • Fragmenten

  Verder zijn er fragmenten te zien uit haar documentaires Aletta Jacobs – Het hoogste streven en Ave Maria – Van dienstmaagd des heren tot koningin.

  Van Brakel over Aletta Jacobs – Het hoogste streven: "Een ontoegankelijk serieuze foto van Aletta dreef mij ertoe om haar persoonlijk – over de tijd heen – te willen interviewen. Een his-torie met enkel droge feiten vind ik zelf altijd heel saai. Een levendige eigentijdse her-story leek mij boeiender."

  Van Brakel over Ave Maria – Van dienstmaagd des heren tot koningin: "In Florence zie ik een schilderij waarop een engel de maagd Maria aankondigt dat ze de moeder van Jezus gaat worden. Het meisje kijkt zo ontzettend verstoord op, dat ik er van in de lach schiet; deze Maria heeft helemaal geen zin in het uitverkoren worden. Deze menselijke reactie triggert in hoge mate mijn nieuwsgierigheid: naar de menselijke kant van het meisje Maria. En naar haar vele betekenissen die mij tot ver in de geschiedenis terugvoerde. Waardoor ik zelfs in Turkije terechtkwam. In een melkgrot."

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Nouchka van Brakel

Productiejaar

2022

Lengte

119 min.

Voertaal

Nederlands

Productieland(en)

NL

Taal

Nederlands

Onderdeel van

Nouchka van Brakel

Nouchka van Brakel is de eerste Nederlandse vrouwelijke filmmaker die met films waarin vrouwen centraal stonden een groot publiek wist te bereiken – denk aan Het debuut (1977), Een vrouw als Eva (1979) en Van de koele meren des doods (1982), dit jaar precies 40 jaar geleden gemaakt.

Lees meer
Nouchka van Brakel (R), gekleed in donkergekleurde jaren 80-kleding, praat met acteur Renée Soutendijk, gekleed in lichte, kante mode van rond de eeuwwisseling, op de set van Van de koele meren des doods (NL 1982)
still uit Een winkelier keert niet weerom (episode uit Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming) (Nouchka van Brakel, NL 1975)
still uit Sabotage (Nouchka van Brakel, NL 1967)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.