Skip to content
NLEN
still uit Now is the Past - My Father, Java & the Phantom Films (Shin-ichi Ise, JP 2021)

Now is the Past - My Father, Java & the Phantom Films

- Ise / JP, 2021 / 89 min.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de Japanse filmeditor Chounosuke Ise talloze propagandafilms in het door Japan bezette Indonesië. Zijn zoon, Shinichi Ise, volgt het pad van zijn vader, die nauwelijks sprak over de oorlog of Indonesië, en wat hij daar had gedaan.

poster Now is the Past - My Father, Java & the Phantom Films (Shin-ichi Ise, JP 2021)

Editor Chounosuke Ise maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog vele propagandafilms in het door Japan bezette Indonesië. Het doel van de films was het goedpraten van de Japanse hegemonie in Azië: Japan claimde de landen te bevrijden van het kolonialisme. Zijn zoon, filmmaker Shin-ichi Ise, volgt het pad van zijn vader, die nauwelijks iets losliet over het verleden.

Zijn reis leidt hem langs de met gedwongen arbeid gebouwde filmstudio’s in Jakarta, langs ooggetuigen die zich de wandaden van de Japanse militaire politie herinneren en vrouwen die destijds op de vlucht sloegen voor verkrachters.

De propagandafilms, zo’n 130 stuks, blijken intussen bewaard te zijn in Nederland. Hier kan Ise de propagandafilms van zijn vader, bijvoorbeeld over de Japanse bestrijding van malaria en het werk van spoorwegarbeiders, eindelijk zien. Inmiddels liggen de gedigitaliseerde films bij Beeld en Geluid. Waarom heeft hij ze gemaakt? vraagt hij zich af. En wat had hijzelf gedaan in die situatie?

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

- Ise

Productiejaar

2021

Productieland(en)

JP

Originele titel

Ima wa Mukashi

Lengte

89 min.

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Revolusi!

Revolusi! in het Rijksmuseum en Revolusi! in Eye: allebei nemen ze je mee naar de tijd van de Indonesische vrijheidsstrijd. Het filmmuseum brengt een programma met Indonesische ‘strijdfilms’ waarvan sommige nooit eerder in Nederland te zien zijn geweest.

Lees meer
campagnebeeld Revolusi! (still uit Merah Putih (Red and White) (Yadi Sugandi, ID 2009))

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.