Skip to content
NLEN
Horsesstill1

Of Horses and Men

Benedikt Erlingsson / IS, DE, NO, 2013 / 81 min.

Ongelooflijk sterke beelden en een droog gevoel voor humor kleuren dit uitstekende debuut van de IJslandse filmer Benedikt Erlingsson, dat zich afspeelt in een IJslandse gemeenschap van paardrijders. Met ronduit absurde situaties, waarin soms het paard en soms de mens het onderspit delft, en indrukwekkende opnamen van de IJslandse natuur.

Horsesposter

Of Horses and Men is niet zomaar een dierenfilm. De IJslandse paarden gaan een ware symbiose aan met het IJslandse landschap en de eigenzinnige gemeenschap van paardrijders. De dierlijke passies zijn bij beide soorten even sterk aanwezig, hoewel de mensen die iets beter onder controle hebben. De gedrongen, maar ijzersterke IJslandse paarden hebben net zoveel karakter als hun bazen. Dat levert ronduit absurde situaties op, waarin soms het paard en soms de mens het onderspit delft.De film volgt verschillende afzonderlijke personages, waaronder de perfecte ruiter Kolbeinn, die door iedereen wordt bewonderd. Als een hengst losbreekt bestijgt deze Kolbeinns merrie. Met Kolbeinn nog steeds in het zadel. Wat volgt is een wel heel verrassend beeld. De perfectie is doorbroken.Een andere verhaallijn draait om de Spaanse toerist Juan die zich bij een paar Duitsers heeft gevoegd om de omgeving te verkennen. Maar hij blijft achter op de groep, terwijl de sneeuw valt en de zon onder gaat.De begenadigde cameraman weet niet alleen de onwerkelijk mooie natuur te vangen, maar plaatst ook de camera te midden van de geagiteerde paarden, zonder zelf voor visuele onrust te zorgen in deze opmerkelijke debuutfilm.

“…schitterende beelden…Fraaie bizarre film… (#1 Beste Film volgens NRC)

“…komisch…amusante film maakt optimaal gebruik van het desolate landschap en de fotogenieke eigenschappen… (**** De Telegraaf)

“Elk shot en elke observatie is raak… IJslandse Alex van Warmerdam… verbluffende verbeeldingskracht…Een prima start van filmjaar 2015. (**** VPRO/Cinema.nl)

Details

Regisseur

Benedikt Erlingsson

Productiejaar

2013

Productieland(en)

IS, DE, NO

Originele titel

Hross í oss

Lengte

81 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Horsesstill2
Horsesstill3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.