NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Still On the Waterfront 1

On the Waterfront

Elia Kazan / US, 1954 / 108 min.

Marlon Brando is op de toppen van zijn kunnen als tragische ex-bokser en havenarbeider Terry Malloy die in de greep raakt van de maffia. Bekroond met acht Oscars.

Poster On the Waterfront 2

In On the Waterfront zit Terry in een diepe morele crisis. Hij moet beslissen of hij loyaal wil blijven aan vakbondsbaas Johnny Friendly (Lee J.Cobb), die aan de maffia is verbonden, en Johnny's rechterhand en Terry's broer (Rod Steiger). Ondertussen zit de politie hen op de hielen en veroorzaakt hij onbedoeld de dood van een opstandige havenarbeider.

Elia Kazan maakte met zijn levendige, naturalistische drama een aanklacht tegen sociale misstanden, vol gekruide, streetwise dialogen. On the Waterfront was bij uitbreng een instant sensatie en won acht Oscars, onder meer voor de beste film, regisseur, acteur, scenario en bijrol (Eva Marie Saint).

Leonard Bernstein verzorgt de muziek van dit meesterwerk over persoonlijk falen en sociale corruptie, vol stadse poëzie. Met de beroemde monoloog van Brando, nog steeds hartverscheurend:

"I coulda' had class. I coulda' been a contender. I could've been somebody..."

Vertoning van een 35mm-conservering uit de Eye-collectie.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Elia Kazan

Productiejaar

1954

Productieland(en)

US

Originele titel

On the Waterfront

Lengte

108 min.

Taal

ENG

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Drie klassiekers per week, geselecteerd door de programmeurs van Eye, vertoond op het grote doek, indien mogelijk op 35mm.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
Still On the Waterfront 2
Still On the Waterfront 3

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.