NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit One Day (Egy Nap)

One Day

One Day

Zsófia Szilágyi / HU, 2018 / 99 min.

Anna (40) is zo’n moeder die alle ballen in de lucht houdt; van echtgenoot Szabolcs valt niet veel te verwachten immers. De eerste speelfilm van de Hongaarse documentairemaker Zsófia Szilágyi is een portret van een kapseizend huwelijk en taai doorzettingsvermogen.

One day ps 1 jpg sd high

Anna heeft het met drie kinderen, een man, een baan en financiële stress chronisch druk. Ze komt haar afspraken en beloftes na, regelt en onthoudt van alles voor iedereen.

Door de hectische dagen spreekt ze haar man echter weinig. Ze voelt aan alles dat ze hem aan het verliezen is. Maar tijd om over de situatie na te denken is er simpelweg niet.

marathon

One Day is een beklemmend portret van een huwelijk in zwaar weer en de tijdsdruk waarmee veel jonge ouders te kampen hebben.

Anna, die haar man van overspel verdenkt, moet vrijwel alles in haar eentje opknappen. Daar slaagt ze in door simpelweg nooit te versagen. Huwelijk, kinderen, werk: samen vormen ze een marathon waar geen einde aan komt.

prijs in Cannes

Zsófia Szilágyi (Boedapest, 1978) studeerde film en tv aan de universiteit van Pécs en de Filmacademie in Boedapest. Haar eerste lange speelfilm werd geselecteerd voor het prestigieuze Semaine de la Critique-programma van het Cannes-filmfestival 2018 en won de Fipresci-prijs van de internationale filmkritiek voor die sectie.

“...beweeglijke film...Razend knap gedaan. Fantastisch commentaar... (**** De Volkskrant)

“ ...knap opgebouwd...heel goed... (**** Trouw)

“...ingenieus gestructureerd en gedoseerd... (NRC Handelsblad)

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Zsófia Szilágyi

Productiejaar

2018

Productieland(en)

HU

Originele titel

Egy nap

Lengte

99 min.

Taal

Hongaars, Italiaans

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Previously Unreleased

De films uit Previously Unreleased waren wel te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten niet de Nederlandse bioscopen. Ten onrechte, meent Eye, dat ook dit jaar vanaf 17 juni een bijzondere selectie films van de internationale festivals naar de Nederlandse filmtheaterschermen haalt.

Lees meer
campagnebeeld Previously Unreleased
One day egy nap eye filmmuseum2
One day egy nap eye filmmuseum3