Skip to content
NLEN
still uit End of an Empire

Oorlog in de Oost - propaganda en het Nederlandse bioscoopjournaal

Revolusi!: Oorlog in de Oost

Hoe keek Nederland aan tegen de oorlog in Indonesië? Welke opnamen waren geschikt voor het Polygoonjournaal, welke werden geweerd? Gerda Jansen Hendriks, regisseur van de NTR-serie Indonesia Roept!, toont filmfragmenten en analyseert de politieke motivaties achter beeldkeuzes.

poster Revolusi
Wat kregen Nederlandse bioscoopbezoekers in de jaren 1946-1949 te zien over de oorlog die werd gevoerd in Indonesië? Wat vertoonde het wekelijkse Polygoon-journaal, destijds de enige nieuwsvoorziening met bewegend beeld?

En, zeker zo interessant, wat kreeg het Nederlandse publiek niet te zien? Welke films kwamen niet door de toen nog bestaande filmkeuring? Welke opnames haalden de openbaarheid niet? En was er ruimte voor Indonesische films? Historicus Gerda Jansen Hendriks geeft aan de hand van een flinke selectie filmfragmenten antwoord en laat zien hoe de Nederlandse overheid doelbewust film inzette als propaganda om de publieke opinie te beïnvloeden.

Overheidsfilms

De fragmenten zijn afkomstig uit onder andere de compilatiefilms Brigade flitsen Korps Mariniers (NL 1946/47, collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie) en Oud en Nieuw in Indonesië (NL 1947, collectie Eye).

Gerda Jansen Hendriks is regisseur bij de afdeling geschiedenis van de NTR en en is de bedenker van het tv-programma Andere Tijden. Ze promoveerde op films die de overheid liet maken over Nederlands-Indië in de periode 1912-1962. Met Hans Goedkoop maakte ze recentelijk het tweeluik 'De Indische rekening'.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2022

Lengte

120 min.

Voertaal

Nederlands

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Revolusi!

Revolusi! in het Rijksmuseum en Revolusi! in Eye: allebei nemen ze je mee naar de tijd van de Indonesische vrijheidsstrijd. Het filmmuseum brengt een programma met Indonesische ‘strijdfilms’ waarvan sommige nooit eerder in Nederland te zien zijn geweest.

Lees meer
campagnebeeld Revolusi! (still uit Merah Putih (Red and White) (Yadi Sugandi, ID 2009))

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.