Skip to content
NLEN
still uit La double vie de Véronique (Krzysztof Kieslowski, FR/PL 1991)

Opening Krzysztof Kieslowski

Bekijk trailer

Opening Krzysztof Kieslowski

De Franse actrice Irène Jacob is aanwezig bij de Nederlandse première van de digitale restauratie (4K) van La double vie de Véronique (1991). Vooraf een live uitvoering van de eerste delen van 'Requiem for My Friend' geschreven door Kieślowski’s vaste componist Zbigniew Preisner.

poster De Films van Kieslowski

Deze feestelijke opening van het retrospectief rond de Poolse regisseur Krzysztof Kieślowski is het startsein voor een programma met zijn belangrijkste speelfilms, documentaires en korte films die Kieślowski maakte tussen 1978 en 1994. Vandaag vertonen we het gerestaureerde La double vie de Véronique, een van Kieślowski’s grootste successen, die landelijk wordt uitgebracht door filmdistributeur Cherry Pickers.

La double vie de Véronique was de eerste film die de grote Poolse regisseur maakte na de val van de Berlijnse Muur. Het was ook de eerste Kieslowski-titel waarin de Franse actrice Irène Jacob haar opwachting maakte, in een indrukwekkende dubbelrol.

Jacob is zowel Weronika als Véronique. De een woont in Krakau, de ander in Parijs. Beiden zijn (klassiek) zangeres die een grootse carrière wordt voorspeld, alle twee hebben dezelfde hartkwaal. Weronika sterft bij een optreden, wat niet zonder effect blijft op Véronique: zij stopt met zingen en ontvangt een cassettebandje van een mysterieuze onbekende.

Droomachtige scènes

Zijn we werkelijk uniek? Hoe zouden we reageren als we een dubbelganger ontmoeten die niet alleen uiterlijk maar ook innerlijk op ons lijkt? Wat is identiteit? In hoeverre kunnen we invloed uitoefenen op onze levensloop? Het zijn een paar van de filosofische vragen die Kieslowski stelt, om ze vervolgens in poëtische, bijna droomachtige scènes uit te werken.

Op het filmfestival van Cannes 1991 ontving de film maar liefst drie onderscheidingen: Beste actrice (Jacob), de Fipresci-prijs van de Internationale Filmkritiek (Kieślowski) en de Oecumenische Juryprijs (ook voor Kieslowski).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Krzysztof Kieslowski

Productiejaar

1991

Lengte

148 min.

Productieland(en)

FR, PL

Taal

Frans, Pools, Italiaans

Ondertiteling

Engels

Onderdeel van

De films van Kieślowski

De Poolse regisseur Krzysztof Kieślowski brak internationaal door met de tiendelige filmserie Dekalog, waarin hij de betekenis van de Tien Geboden voor de moderne mens onderzocht.

Lees meer
campagnebeeld De Films van Kieslowski

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still uit La double vie de Véronique (Krzysztof Kieslowski, FR/PL 1991)
still uit La double vie de Véronique (Krzysztof Kieslowski, FR/PL 1991)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.