NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Als de kraanvogels overvliegen (Michail Kalatozov, SU 1957)

Opening Russische Dooi: Als de kraanvogels overvliegen

Opening Russische Dooi: Als de kraanvogels overvliegen

Feestelijke opening van Russische Dooi, met poëzie en live muziek. Met als hoofdfilm Als de kraanvogels overvliegen, een meesterlijk gefilmde liefdesgeschiedenis ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Gouden Palm 1958.

poster Als de kraanvogels overvliegen (Michail Kalatozov, SU 1957)

Een jong stel wordt gescheiden als de Duitsers de Sovjet-Unie binnenvallen. Hij neemt dienst en vertrekt naar het front, maar wat betekent de oorlog voor de thuisblijvers?

Regisseur Michail Kalatozov laat de propaganda achterwege en stelt de individuele emoties centraal. Dat maakt deze film over een tragische liefdesrelatie tijdens de Tweede Wereldoorlog uniek binnen de Sovjet-cinema.

Zijn nieuwe filmtaal, vol verrassende cameraposities, bereidde de weg voor jonge vernieuwingsgezinde cineasten als Marlen Choetsjiev en Andrej Tarkovski. Het werd, mede dankzij de superieure fotografie van cameraman Sergej Oeroesevski in het brede formaat Sovscope, een klassieker.

Voor en na de film

Nina Targan Mouravi draagt gedichten voor uit de Dooi-film I Am Twenty, Martin de Ruiter (piano) en Oleg Fateev (zang) vertolken aansluitend op de filmvoorstelling Russische liederen.

Dit is onderdeel van

Details

Lengte

125 min.

Onderdeel van

Russische dooi

Rusland anno 2021: na de laatste verkiezingsoverwinning van Poetin lijken hervormingen verder weg dan ooit. Hoe anders was dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw, toen Nikita Chroesjtsjov, de nieuwe leider van de Sovjet-Unie na de dood van Stalin, de aanzet gaf tot verandering. In de periode van de ‘dooi’ ontstonden klassiekers als Ballade van een soldaat (1959, Grigori Tsjoechraj) en Als de kraanvogels overvliegen (1957, Michail Kalatozov); een nieuwe generatie filmmakers (Tarkovski, Shepitko) trad op de voorgrond.

Lees meer
campagnebeeld Russische Dooi
still uit Als de kraanvogels overvliegen (Michail Kalatozov, SU 1957)
still uit Als de kraanvogels overvliegen (Michail Kalatozov, SU 1957)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.