Skip to content
NLEN
still uit Orfeo (Claude Goretta, FR/IT/CA/CH 1985)

Orfeo

Claude Goretta / FR, IT, CA, CH, 1985 / 92 min.

Spectaculaire verfilming van Monteverdi’s opera, naar de mythe over het huwelijk van een halfgod met een nymf. Regisseur Goretta concentreerde zich op het verhaal van Orpheus en zijn geliefde Eurydice in de onderwereld. Zaalprogrammering bij de VR-ervaring ‘Eurydice, een afdaling in oneindigheid’.

poster Orfeo (Claude Goretta, FR/IT/CA/CH 1985)
Regisseur Claude Goretta baseerde zich op de beroemde opera van Claudo Monteverdi, die zijn bewerking van de Griekse mythe over de dichter Orpheus de titel La favola d’Orfeo gaf.

Halfgod Orpheus, de dichter-zanger die met zijn zoetgevooisde stem de Furiën wist te bedwingen, daalt af in de onderwereld, het rijk van koning Hades, ‘heerser over de schimmen’, om zijn beminde, gestorven geliefde, de nimf Eurydice, te kunnen weerzien.

Betoverd door Orpheus' zang staat het koningspaar toe dat Orpheus zich verenigt met zijn geliefde; één ding moet hij Hades en zijn gemalin Persephone beloven: hij mag Eurydice terugvoeren naar de bovenwereld, op voorwaarde dat hij niet omkijkt voordat ze het zonlicht hebben bereikt…

De Canadese bariton Gino Quilico speelt Orpheus; de opera van Lyon vertolkt Monteverdi’s magnum opus, Goretta concentreert zich op het spel en de storyline. Vertoning bij Celine Daemens VR-ervaring ‘Eurydice, een afdaling in oneindigheid’; naast Orfeo zijn ook Orfeu negro (Marcel Camus, 1959) en Jean Cocetau’s Orphée (1950) te zien.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Claude Goretta

Productiejaar

1985

Productieland(en)

FR, IT, CA, CH

Originele titel

Orfeo

Lengte

92 min.

Taal

Italiaans

Ondertiteling

ENG

Drager

Blu-ray

Onderdeel van

Xtended

Virtual Reality-producties vormen een steeds belangrijker deel van de filmervaring, reden voor Eye om er aandacht aan te besteden in het nieuwe programma Xtended. Hierin is de blik niet gericht op het oppervlak van het filmdoek maar beweeg je je virtueel driedimensionaal door een ontworpen ruimte die je aan alle kanten omringt en onderdompelt.

Lees meer
In een impressionistisch zwart-witbeeld dat in virtual reality is opgebouwd, wordt een aantal vrouwen, van alle leeftijden en allemaal gekleed in grote laat-Victoriaanse jurken, afgebeeld terwijl ze rondzweven in een ruimte met als achtergrond oude beelden van stadswoningen (campagnebeeld Walzer (Leo Erken & Frieda Gustavs, NL 2022))
still uit Orfeo (Claude Goretta, FR/IT/CA/CH 1985)
still uit Orfeo (Claude Goretta, FR/IT/CA/CH 1985)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.