NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Eye on Sound: Orlac's Hände

Orlac's Hände

Robert Wiene / AT, 1924 / 75 min.

De Franse meesterpianist Alexandre Tharaud, die eerder een onvergetelijke indruk maakte met zijn live improvisatie bij Murnau’s Sunrise, laat zijn muzikale talenten los op de lotgevallen van concertpianist Paul Orlac. Dit tragische personage vervalt tot diepe wanhoop na een treinongeluk en een staaltje traumachirurgie dat indertijd nog pure sciencefiction was; hij moet verder leven met de handen van een geëxecuteerde moordenaar.

Poster Orlacs Hände

Deze film uit 1924 laveert tussen psychologische horror en misdaaddrama. Regisseur Robert Wiene werkte opnieuw samen met acteur Conrad Veidt, die ook een van de hoofdrollen op zich nam in het baanbrekende Das Cabinet des Dr. Caligari. Conrads expressionistische spel verbeeldt Orlacs angstwanen, waarin hij voelt hoe zijn handen steeds meer bezitnemen van zijn geest. Totdat hij zelf onder verdenking komt te staan van moord. Met Duitse tussentitels.

Koop je kaartje bij het Muziekgebouw

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Robert Wiene

Productiejaar

1924

Productieland(en)

AT

Originele titel

Orlac's Hände

Lengte

75 min.

Taal

geen dialoog

Onderdeel van

Eye on Sound

Met Eye on Sound focust Eye de komende jaren op de bijzondere relatie beeld en geluid. Verwacht live muziek bij stille films, live optredens van bandjes van nu bij klassiekers van toen, splinternieuwe scores bij films uit de veelzijdige Eye-collectie en bijzondere aandacht voor de vaak veronachtzaamde kunst van het sounddesign.

Lees meer
Eye on Sound: live muziek in Eye's arena
still uit Orlac's Hände
still uit Orlac's Hände

Support Eye en zie meer. Word member van de Eye Society.